Prof. Dr. Kadir Biberoğlu (TSS ANLAŞMASI İÇİN 02329777700 ARAYINIZ)
İç Hastalıkları (Dahiliye)
B12 vitamini seviyesi vücutta çok azaldığında ortaya çıkan duruma B12 vitamini eksikliği adı verilmektedir. B12 vitamini suda çözünen ve hayvan etinde doğal olarak bulunan, DNA sentezinde, yağ asitleri ve amino asitlerin vücut içinde kullanımında görev alan bir vitamin türüdür. B12 vitamini eksikliğinde ciddi nörolojik sorunlar ortaya çıkabilmektedir çünkü sinir sistemi, beyin fonksiyonları ve alyuvar üretimi için B12 oldukça önemlidir. B12 eksikliği durumunda alyuvar üretimi azalmaktadır ve buna bağlı olarak anemi yani kansızlık oluşabilmektedir. İnsan vücudu 4 yıl yeterli olacak kadar B12 vitamini depolayabilmektedir fakat çeşitli nedenlerle hayvansal gıdalar tüketmeyen kişilerde B12 vitamini eksikliği oldukça sık karşılaşılan bir sağlık sorunudur. B12 vitamini et, süt, yumurta, peynir ve balık gibi hayvansal besinlerde bolca bulunmaktadır.
B12 Vitamini Eksikliği Belirtileri
B12 vitamini eksikliğinde vücutta pek çok ciddi hasar oluşabilmektedir. B12 seviyesi normalin biraz altında bile olsa depresyon, akıl karışıklığı, hafıza problemleri, anemi ve yorgunluk gibi sağlık sorunlarına neden olabilmektedir. İştahsızlık, kabızlık, kilo kaybı, el ve ayaklarda karıncalanma ve uyuşmada sık görülen belirtiler arasındadır. B12 vitamini eksikliği ciddi boyutlara ulaştığında psikoz, mani ve bunama gibi sağlık sorunlarının gelişme riski çok daha yüksektir.
B12 Vitamini Takviyesi
Hayvansal gıdalar tüketmeyen kişilerde B12 vitamini eksikliği görülme olasılığı oldukça yüksektir. İnce bağırsak problemleri, çölyak, gastrit ve inflamatuar bağırsak hastalığı da B12 eksikliğine yol açabilmektedir. B12 vitamini eksikliği bulunan kişiler ağızdan alınan tabletler veya burun spreyleriyle takviye alabilirler.