Detaylı bilgi almak ve randevu oluşturmak için formu doldurun, biz sizi arayalım.
Böbrek kanseri, her iki böbrekte de gelişebilen hücre anomalisi temelli bir hastalıktır. Böbreklerde gelişen kanser, farklı evrelerde kendini gösterebilir. Hastalığın tedavi süreci de ortaya çıkış şekline, tipine ve yerine göre değişkenlik gösterebilir. Günümüz gelişmiş tıp uygulamaları ve tıp teknolojisinde ortaya çıkan cihazlar sayesinde laparoskopik ya da robotik cerrahi olarak böbrek kanseri ameliyatları başarıyla gerçekleştirilebilir.
Hemen hemen her kanser türünde olduğu gibi böbrek kanserinde de erken teşhis üzerinde bu ameliyatları gerçekleştirmek oldukça önemlidir. Bu şekilde kanserli hücre içeren dokular yayılım gösterip daha çok organ bölgesini etkilemeden dışarı alınabilir. Destekleyici tedavi uygulamaları ile birlikte hastalık tamamen iyileştirilebilir.
Böbrekler vücutta çok sayıda işlevin gerçekleştiği organlardır. Karın bölgemizin her iki tarafında da bulunan böbrekler, kan basıncı kontrolü ve kan hücresi üretiminde doğrudan etkilidir. Böbrek kanseri çok yaygın bir kanser türü olmasa da tehlikeli sonuçlar ortaya çıkarabilir. Elbette burada böbreklerin kritik işlevlerinin de etkisi büyüktür.
Böbrek kanserinin nedenleri genel kanser nedenleriyle paralellik göstermektedir. Birçok kanser hastalığında olduğu gibi böbrek kanserinde de genetik faktörlerin etkisi büyüktür. Eğer aile geçmişinde bir böbrek kanseri hikayesi bulunuyorsa, bu ailedeki diğer kişilerin de böbrek kanseri risk faktörü bulundurduğu bilinmektedir. Bu sebeple bu risk faktörüne sahip kişilerin belirli zaman aralıklarında taramalar yaptırarak süreci takip etmeleri büyük önem teşkil etmektedir.
Böbrek kanserinin oluşumunda sigara, alkol gibi kötü alışkanlıkların etkisi büyüktür. Bu nedenlere yüksek kilo problemleri de eklenebilir. Çünkü bu nedenlerin her biri böbrek işlevini kötü etkilemektedir. Böbrek işlevinin kötü olarak etkilenmesi de bu bölgedeki hücre yenilemesini negatif olarak etkileyebilir. Böylece ölmesi gereken hücreler yaşamaya devam eder ve yeni ortaya çıkan hücrelerle beraber hücre fazlası oluşur. Bu hücre fazlalığı da anomali oluşturarak kanserli dokuların ortaya çıkmasını sağlayabilir.
Böbrek kanseri ilk evrelerinde sessizce ilerler. Bu sebeple ilk etapta keşfedilmesi zor olabilir. Böbrek kanseri idrar yollarında oluşan negatif etkilerle kendisini gösterebilir. Ayrıca ateş, bel bölgesinde ağrı ve kansızlıkla kendisini gösterebilir. Böbreklerin kan hücresi üretiminde doğrudan etkisi olması, kan problemleri konusunda istenmeyen sonuçlar ortaya çıkmasını sağlayabilir.
Böbrek kanserleri çoğunlukla genel kanser taramalarında ortaya çıkmaktadır. Kanser taramaları üzerinde şüpheli bir durum söz konusu olduğu takdirde MR gibi görüntüleme yöntemleri ile kanserli dokular görüntülenir. Daha sonra da kanserli dokunun karakteristik yapısıyla alakalı detaylı analiz için biyopsi yapılabilir.
Böbrek kanseri tedavi süreci, hastalığın ortaya çıkış şekli, tipi ve konumu üzerinden değerlendirilerek belirlenmektedir. Böbrek kanserinde kemoterapi ve radyoterapi gibi tedavi yöntemlerinden yararlanılmaktadır. Ancak kanserli dokuların ameliyatla dışarıya alınması için cerrahi süreçlere de ihtiyaç duyulabilir. Bu cerrahi süreçlerde iki farklı ameliyat yönteminden yararlanılmaktadır. Bunlar laparoskopik cerrahi uygulamaları ve robotik cerrahidir.
Laparoskopik yöntemler, geleneksel yöntemlere göre çok sayıda avantajı beraberinde getirmektedir. Hayat kalitesini daha az düşüren laparoskopik cerrahi yöntemlerinde büyük kesilere ihtiyaç duyulmaz. Açılan küçük kesiler içinden uygulama bölgesine yollanan tüpler sayesinde cerrahi işlemler gerçekleştirilir. Doktor kontrolünde içeriye yollanan bu tüplerin ucuna çeşitli ameliyat gereçleri takılabilir. Ucunda kamera ve ışık sistemi de bulunan bu cihaz daha az yan etki ile ameliyat sürecinin tamamlanmasını sağlar.
Böbrek kanserinde laparoskopi ameliyatı da ilgili bölgeye küçük kesiler aracılığıyla ulaşma imkânı tanır. Böylece kanserli dokulara ulaşarak böbrek içindeki anomali hücrelerin temizlenmesi gerçekleştirilir. Günümüzde en sık tercih edilen ameliyat yöntemlerinden biridir ve böbrek kanserinde de oldukça başarılı sonuçlar ortaya çıkarmaktadır.
Da Vinci Robotu günümüzde az sayıda hastanede bulunan ve cerrahi süreçlerde yüksek avantajlar ortaya koyan konsollu bir cihazdır. Böbrek kanseri ameliyatında da Da Vinci Robotu başarıyla kullanılabilir. Teşhis edilen kanserli dokulara ulaşmak için oldukça küçük kesiler aracılığı ile ilgili bölgeye ulaşmak ve işlem gerçekleştirmek mümkündür. Robotik cerrahide fark, uygulamayı gerçekleştiren cerrahın cihazı bir konsol üzerinden yönetmesidir. Bu konsol yardımıyla opere edilen robot, yüksek teknolojik imkanlarla donatılmıştır. Doktorun kanserli hücreleri dışarıya almasında bu teknolojik imkanların etkisi büyüktür. Robotik cerrahide el titremesi problemi ortadan kalkar, robotun bilek hareketleri bir insanın bilek hareketlerinin onlarca kat daha işlevseldir. Bu da özellikle küçük alanlarda etkin cerrahi avantajlar ortaya koymaktadır. Ucundaki kamera yardımıyla uygulama bölgesinde derin zoom yapılabilir ve küçük doku parçalarının dahi gözlenmesi sağlanabilir. Aynı zamanda robotik cerrahi konsolunda doktorun ayakta operasyonu gerçekleştirmesi gerekmek, süreç oturarak yönetilebilir. Böylece yorgunluk ve stres gibi negatif etkiler ortadan kalkar ve cerrah bu etkilerden bağımsız olarak sürece odaklanabilir.
Detaylı bilgi almak ve randevu oluşturmak için formu doldurun, biz sizi arayalım.