Detaylı bilgi almak ve randevu oluşturmak için formu doldurun, biz sizi arayalım.
Deri kanserleri en sık görülen kanser türüdür ve tipik olarak burun, kulaklar, boyun ya da kafa derisinin kel bölgesi gibi uzun yıllar güneşe maruz kalan cilt bölgelerinde ortaya çıkar. Daha az karşılaşılsa da sırt ya da göğüs bölgesi gibi sınırlı derecede güneşe maruz kalan bölgelerde de görülebilir.
Deri kanserleri arasında melanom en az görülmesine rağmen en tehlikeli türdür. Herhangi bir belirtiye neden olmadan çıkabileceği gibi önceden var olan bir ben üzerinde de görülebilir. Melanositler cildin üst tabakasında bulunan cilt hücreleridir; deriye rengini veren melanin pigmentini üretirler. Güneş ışığına fazla maruz kalmak gibi etkenler melanositlerin kontrolsüz çoğalmasına neden olarak deri kanserine yol açabilir. Melanom cilt yüzeyinde başladığından erken teşhis edilmesi çoğu zaman mümkündür. Riskli benlerin takibi erken teşhiste kritik önem taşır.
Deri kanseri risk faktörleri arasında aşırı derecede güneş ışığına maruz kalma ve açık tenli olma sayılabilir. Yüksek rakımlarda yaşayan, kolay çillenen ve açık tenli insanlarda daha sık görülse de esmer tenli olmak deri kanseri görülme ihtimalini tamamen ortadan kaldırmaz. Bunun yanında AIDS ya da kanser hastalığı gibi bir hastalıktan dolayı bastırılmış bir bağışıklık sistemine sahip olmak ve sürekli radyasyona maruz kalmak da deri kanseri görülme ihtimalini artıran faktörler arasında sayılabilir. Deri kanserlerinin birçoğu aşırı derecede güneş ışığına maruz kalmaktan kaynaklandığından cilt kanserleri genellikle kalıtsal olarak kabul edilmez. Ancak cilt kanserleri genellikle açık tenli kişilerde görüldüğünden genetik faktörler bu açıdan oldukça önemlidir. Kişinin ailesinde melanom öyküsü bulunuyorsa ve özellikle çok sayıda beni varsa risk altında olduğu söylenebilir.
Deri kanseri türleri arasında bazal hücreli karsinom, skuamöz hücreli karsinom ve melanom en sık karşılaşılanlardır. Bazal hücreli karsinom genellikle yüz ve boyun bölgesi gibi sürekli güneşe maruz kalan vücut bölgelerinde meydana gelir ve en sık görülen cilt kanseri türüdür. Sedefimsi kabarıklık ya da et renginde lezyon belirtileri arasında sayılabilir. Skuamöz hücreli karsinom, tüm cilt kanserlerinin yaklaşık% 20'sini oluşturur ve bağışıklık sistemi baskı altında olan kişilerde daha sık görülür. Sert ve kırmızı nodül ya da yüzeyi pullu veya kabuklu düz lezyon belirtileri arasında sayılabilir.
Melanom cildin herhangi bir yerinde veya varolan bir bende ortaya çıkabilir. Kadınlarda sıklıkla baldırlarda görülse de hem erkek hem de kadınlarda cildin güneş görmeyen bölgeleri dahil olmak üzere bedenin her bölgesinde görülebilir. Büyük kahverengimsi leke, renk, büyüklük ya da his değişikliği gözlenen cilt benleri ve asimetrik küçük lezyonlar belirtileri arasında sayılabilir.
Benler neredeyse her zaman zararsızdır ve çok nadiren deri kanserine dönüşürler. Melanomun erken belirtileri arasında asimetrik görünüm, renk, çap ve his bakımından değişiklik sayılabilir. Potansiyel bir cilt kanserini tanımlamak kolay değildir ve tüm melanomlar aynı semptomlara neden olmaz. Melanomlar birçok farklı şekilde görülebilir. Kişi risk grubunda olsun ya da olmasın melanomların erken teşhis edilmesi için düzenli taramalar kritik önem taşır. Kişinin kendi kendine yapacağı aylık muayeneler haricinde yılda bir kez yaptıracağı muayeneler önerilmektedir. Özellik kişinin geçmişinde melanom öyküsü varsa ya da risk faktörlerini taşıyorsa takip randevuları aksatılmamalıdır.
Şüphelenilen benlerin kontrolü yaklaşık 6 ayda bir yapılmaktadır. Ancak 2 yılın sonunda bende herhangi bir değişiklik yoksa süre yılda bire indirilebilir. Bunun yanında ben renginin net görülebilmesi için takibin kişi bronzlaşmadan önce yapılması önerilmektedir.
Detaylı bilgi almak ve randevu oluşturmak için formu doldurun, biz sizi arayalım.