Detaylı bilgi almak ve randevu oluşturmak için formu doldurun, biz sizi arayalım.
Kas ve iskelet sistemine ait tümörler, araştırılması ve tedavi edilmesi gereken, aksi takdirde çeşitli problemler ortaya çıkarabilecek oluşumlardır. Kas ve iskelet sistemine ait tümörlerin oluşumunda da hücre mutasyonlarının etkisi büyüktür. Hücre anomalisi olarak açıklanabilecek bu durum diğer tümör oluşumlarına benzerlik göstermektedir. Hücreler doğar, gelişerek büyür ve zamanı gelince ölürler. Eğer hücreler ölmeleri gereken zamanda ölmezlerse yeni doğan hücrelerle birlikte birikerek hücre fazlalığı oluştururlar. İşte hücre anomalisi bu hücrelerin ölmemesiyle oluşan bu hücre fazlalıkları durumuna denmektedir. Bu durumda oluşan kitleler gün geçtikçe büyüyerek tümörleri meydana getirir. Tümörlerin araştırılması ve erken tanı uygulamaları ile karakterlerinin belirlenmesi hastalıkların kontrol altına alınıp iyileştirilebilmesi için oldukça önemlidir. Tümörler araştırıldıktan sonra karakterleri belli olduğunda buna göre farklı tedavi uygulamaları gerçekleştirilebilir. İyi huylu olarak bilinen tümörler benign karakterlidir. Kötü huylu olarak bilinen tümörler ise malign karakterli olarak sınıflandırılmaktadır. Ortopedi ve travmatoloji branşı tarafından tanı ve tedavisi gerçekleştirilen kas ve iskelet sistemine ait tümörler ise sarkom olarak nitelendirilmiştir.
Kas iskelet sisteminde ortaya çıkan tümörler de iyi huylu ya da kötü huylu olabilir. Tümörler tanı uygulamaları ile tespit edildikten sonra karakterleri araştırılır ve buna göre tedavi süreçlerine başlanır. Tümörlerin büyüme hızı farklılık gösterebilir. Bazı hastalarda aniden gelişen tümörler problem oluştururken, bazı hastalarda uzun yıllar boyunca zararsız kalan ama bir noktada problem oluşturan tümör varlıkları görülmüştür. Tümörlerin kötü huylu olduğu anlaşıldığı zaman çeşitli tedavi uygulamaları ile acilen tedavi süreci başlatılmalıdır. Eğer tümör iyi huylu ise bu durumda da tümörü takip altında tutmak, belirlenen aralıklarla taramalara girmek önerilir. İyi huylu olsa bile bulunduğu bölgeye yaptığı bası nedeniyle bir tümör problem oluşturuyorsa, o tümörü cerrahi seçeneklerle dışarı almak bir seçenek olabilir.
Kas ve iskelet sistemine ait tümörler de tıpkı diğer tümörler gibi bazı belirtilerle kendilerini gösterirler. Kas ve iskelet sistemi içinde küçük alanlarda da ortaya çıkabilen bu tümörler en çok ağrılı yakınmalarla ortaya çıkmaktadır. Bunun başlıca sebebi büyümeye başladıkları yerde kas ve iskelet sistemi unsurlarına yaptıkları bası olarak söylenebilir. Ağrılı yakınmalara şişliklerde özellikle ileri evrelerde eşlik edebilmektedir. Şişlik ve ağrılara ödem de zaman zaman eşlik edebilir. Eğer kanser kısa sürede tespit edilmez ve bu bası durumu devam ederse ileri evrelerde kemik problemleri oluşacaktır.
Kas ve iskelet sistemine ait tümörler yukarıda belirtiler ağrı, şişlik gibi belirtiler üzerinden keşfedilebilir. Bu tip şikayetlerle doktora başvuran hastalarda yapılan tetkikler sonucunda kas ve iskelet sistemine ait tümörlerin ortaya çıkarılma ihtimali yüksektir. Ancak herhangi bir belirti olmadan ilerleyen tümörlerin tanısını koymak oldukça zordur. Bu sebeple düzenli olarak herkesin sağlık taramalarına girmesi ve hücre anomalisi üzerinden oluşacak hastalıklara karşı daima önlem alarak hareket etmesi gereklidir.
Kas ve iskelet sistemine ait tümörlerin tanı uygulamalarında doktor öncelikle fiziksel muayene gerçekleştirir ve yaşanan problemle alakalı tüm detayları öğrenir. Elde edilen bilgiler ışığında oluşan şüphelerle çeşitli tetkiklerin yaptırılması gerekecektir. Bu tetkikler kan testleri ve görüntüleme yöntemler olarak sıralanır. Röntgen, ultrasonografi, bilgisayarlı tomografi ve manyetik rezonans en sık başvurulan görüntüleme yöntemleri arasındadır. İhtiyaç duyulan tetkiklerin seçimi doktor tarafından yapılır ve her biri farklı anlamda veriler ortaya koyabilir. Görüntüleme teknikleriyle tespit edilen tümörlerin karakterleri hakkında daha detaylı analiz sağlamak adına biyopsi çalışmaları gerçekleştirilebilir.
Kas ve iskelet sistemine ait tümörlerin tedavisinde tanı sonucu önemlidir. Tümör iyi karakterli ise sadece takip edilir. Oluşturduğu bası sonucunda ortaya çıkan negatif durumlar olduğunda müdahale edilir ya da kötü karakter kazanırsa hızlı bir şekilde müdahale gerçekleşir.
Tümör direkt olarak kötü huylu ise radyoterapi, kemoterapi gibi tedavi yöntemleri planlanabilir. İhtiyaç duyulduğu takdirde cerrahi operasyon gerçekleştirerek tümör direkt olarak dışarı alınabilir ve yine radyoterapi, kemoterapi gibi tedavi yöntemleri ile kombine bir şekilde tedavi süreci devam ettirilebilir.
Detaylı bilgi almak ve randevu oluşturmak için formu doldurun, biz sizi arayalım.