Detaylı bilgi almak ve randevu oluşturmak için formu doldurun, biz sizi arayalım.
Lenfatik sistem, vücudun toksin, atık ve diğer istenmeyen maddelerden arınmasına yardımcı olan organ ve doku ağıdır. Lenfatik sistem enfeksiyonla savaşarak beyaz kan hücrelerini içeren sıvıları yani lenfleri vücuda taşımakla görevlidir. Lenfatik sistemin temelinde kılcal damarlara benzer yapıda olan lenfatik damarlar yer alır. Lenfatik damarlar, lenfin filtre işleminden geçtiği lenf düğümlerine bağlıdır. Ayrıca bademcik, dalak, burun eti gibi organlarda lenfatik sisteme dahildir. İnsan vücudu yüzlerce lenf düğümü ile çevrilidir. Baş bölgesinden dizlere kadar tüm bölgelerde lenf düğümleri yer alır. İnsan vücudunda yer alan en büyük lenfatik organ dalaktır. Kanı filtreleyerek enfeksiyonla savaşmaya destek sağlar. Kanda yer alan potansiyel tehlikeleri yani bakteri, virüs ve mikroorganizmalara karşı lenfosit adı verilen beyaz kan hücrelerini üretir. Lenfositler ise enfeksiyonları ve mikroorganizmaların yayılmasına engel olabilmek için antikor üretir. Göğüs bölgesinde kalbin üstünde yer alan timüs ise özel beyaz kan hücrelerinin kanserli veya enfekte olan hücrelerle savaşan T hücrelerine dönüşmesini sağlar.
Lenfödem Nedir?
Lenfatik sistem hastalıkları multidisipliner olarak tedavi edilmektedir. Kalp ve Damar Cerrahisi bu alanda başlıca lenfödem ile ilgilenir.
Lenfödem primer (doğuştan) ve sekonder (edinilmiş) olmak üzere ikiye ayırılır. Primer (Doğuştan) lenf ödem lenf damarlarının doğumdan itibaren yeterince gelişmemesi sonucu ortaya çıkar. Sekonder (edinsel) lenfödem ise başka hastalıklara bağlı ortaya çıkan lenfödemdir. En sık, kansere bağlı olarak yapılan cerrahi uygulamalar veya radyoterapi ile ortaya çıkmaktadır. Bunun dışında kronik venöz yetmezlik ve lipödem edisel lenf ödemin diğer sebepleri arasındadır.
Lenfödem Belirtileri Nelerdir?
Bölgesel şişkinlik
Eklemlerde hareket kısıtlılığı
Kol altı, kasık bölgelerinde ve sert olan yerlerde ağrı
Ciltte gerginlik hissi ve sertlik
Bacak ve kolların görsel bütünlüğünün kaybolması
Rahatsızlık hissi
Tekrarlayan ataklarla enfeksiyonlar
Ciltte kalınlaşma, kol ya da bacakta sertleşme ileri derecede ve şişme
Lenfödem Tedavisi Nasıl Yapılır?
Lenfödemin kanıtlanmış bir cerrahi tedavisi bulunmamaktadır. İlerlemesini ve gelişmesi önleyici davranışlar lenfödem tedavisinin temelini oluşturur.
Detaylı bilgi almak ve randevu oluşturmak için formu doldurun, biz sizi arayalım.