Detaylı bilgi almak ve randevu oluşturmak için formu doldurun, biz sizi arayalım.
Kolonoskopi uygulaması, endoskopik yöntemler çerçevesinde gerçekleştirilen ve hem tanı hem de tedavi süreçlerinde çok sayıda faydası bulunan bir yöntemdir. Endoskopi ve Gastroskopi yöntemlerinden farklı olarak oral yoldan değil rektum üzerinden görüntüleme gerçekleştirilir. Özellikle kalın bağırsak bölgesinde tanı ve tedavi süreçlerinde aktif olarak kullanılan yöntemlerden bir tanesidir.
Kolonoskopi çok sayıda faktör üzerinden gerçekleştirilebilir. Bazı tanı uygulamalarının sebebini bulamadığı konularda Kolonoskopi yönteminden yararlanılarak sürece dair çok sayıda bilgi ortaya konulabilir. Bu bilgiler ışığında tedavi süreci planlamak mümkün olduğu gibi bazı durumlarda direkt olarak Kolonoskopi esnasında tedavi süreci başlatılabilir. Kolonoskopi uygulaması kolonoskop adı verilen endoskopik cihaz yardımıyla gerçekleştirilmektedir. Kolonoskopi uygulamasına hücre anomalilerini tespit etmek amacıyla sıklıkla başvurulmaktadır.
Kolonoskopi mekanizması Kolonoskop adı verilen endoskopik cihaz yardımıyla gerçekleşmektedir. Kolonoskopi sistemi uzun ve kıvrılma kabiliyetine sahip bir tüpten oluşmaktadır. Kolonoskopi tüpünün ucunda ışık ve kamera sistemleri bulunur ve içeriden anlık olarak görüntülerin ekrana aktarılmasını sağlar. Böylece Kolonoskopi işlemini gerçekleştiren doktor anlık olarak süreci takip edebilir ve veri toplayabilir.
Kolonoskopi tüpü ucunda bulundurduğu bir sisteme ek olarak farklı ekipmanlarla donatılabilir. Kolonoskopi işlemi gerçekleştirilirken tüpün içinden çeşitli ameliyat gereçleri cihazın ucuna taşınarak bu noktada ihtiyaç duyulan işlemi gerçekleştirebilir. Manevra kabiliyeti bulunan ve dar bölgelerde dahi kıvrılabilen Kolonoskopi cihazı bu yönüyle çok sayıda gereçle desteklenebilir.
Kolonoskopi uygulaması çok sayıda belirti ve rahatsızlık üzerine talep edilebilir. Çünkü bu bölgede çoğu tanı uygulamasının gerçekleştiremeyeceği tanıyı Kolonoskopi ile koymak mümkündür. Rektum üzerinden gerçekleştirilen bir görüntüleme ve tedavi süreci içerdiği için öncelikli olarak bu bölgede ortaya çıkan problemler araştırılmaktadır. Özellikle sebebi belirlenemeyen ağrılı yakınmalar ve kanama durumları gerçekleştiğinde Kolonoskopi yöntemine başvurulmaktadır. Çünkü içeride hangi sebepten dolayı bu durumların ortaya çıktığını direkt olarak içeriden görüntü vererek bulma imkanı tanır. Yanı sıra dışkı problemleri, ishal, karın ağrısı ve kansızlık gibi durumlarda da Kolonoskopi yönteminden yararlanmak mümkündür.
Kolonoskopi yöntemi bazı hastalıkların tanı ve tedavi aşamalarında da sıklıkla kullanılmaktadır. Mevcut hastalığın boyutunu araştırma konusunda da çeşitli bilgiler sunar. Bu hastalıklar kanser, kolit, kolon divertikülleri ve polip olarak sıralanabilir.
Kolonoskopi süreci her ne kadar kapalı gerçekleştirilen bir prosedür içerse de hazırlık gerektiren bir yöntemdir. Kolonoskopi uygulamaları kapalı gerçekleştirilir ve herhangi bir kesiye ihtiyaç duymadan içeriden direkt olarak görüntü vermektedir. Dolayısıyla hastanın hayat kalitesi düşmeden yaşanan problem ile alakalı detaylara ulaşma imkanı bulunur. Düşük yan etki söz konusu olsa dahi Kolonoskopi sürecinde hazırlık önemlidir. Öncelikle Kolonoskopi yönteminin rektum üzerinden gerçekleştirilen bir uygulama olduğunu unutmamak gerekir. Kolonoskopi uygulamasının başarılı bir şekilde gerçekleşebilmesi için rektum ve kalın bağırsağın temiz olması gerekir. Dolayısıyla bu bölgelerde temizlik için doktorunuz sizi gıda tüketimi ve durdurulması konusunda yönlendirebilir. Ayrıca bazı diyet programları gündeme gelebilir. Bu yönlendirmeler neticesinde Kolonoskopi uygulamasına hazırlıklı gelmek gerekmektedir. Kolonoskopi uygulamasına giderken hastaya refakat edecek bir kişinin hazır bulunması önemlidir. Bunun sebebi Kolonoskopi uygulamalarında hafif sedasyon ve bazı özel durumlarda anestezi yöntemine başvurulmasıdır. Kolonoskopi öncesinde bol su tüketimi de önerilmektedir.
Kolonoskopi uygulaması anestezi sürecinin ardından başlatılır. Kolonoskopi için hastanın özel bir pozisyonda durması gerekmektedir. Bu pozisyonda dizler karna çekilir ve yan yatılır. Bu şekilde Kolonoskopi cihazının içeride görüntüleyeceği alanlarda daha rahat hareket edilir ve daha net görüntü elde edilir. Rektum üzerinden karın bağırsağa ulaşarak bu bölgede görüntüleme sağlanır. İhtiyaç duyulduğu takdirde Kolonoskopi cihazındaki tüp üzerinden çeşitli gereçler yollanır ve biyopsi gibi ek tetkikler gerçekleştirilir. Aynı zamanda polip gibi oluşumlar gözlendiğinde direkt olarak tedavi uygulaması Kolonoskopi ile başlatılabilir.
Detaylı bilgi almak ve randevu oluşturmak için formu doldurun, biz sizi arayalım.