Detaylı bilgi almak ve randevu oluşturmak için formu doldurun, biz sizi arayalım.
“Patoloji”nin kelime anlamı “Hastalık Bilimi”dir. Hastalıkların nedenlerini, oluş mekanizmalarını, hücre ve dokularda yaptıkları değişiklikleri inceleyen patoloji, tıpta tanı ve tedavinin vazgeçilmez bir parçasıdır. Patoloji laboratuvarlarında vücuttan alınan dokuların, organların ya da sıvıların mikroskobik olarak incelenmesi ile hastalıklara tanı konur. Bazı durumlarda hastalığın nedeni belirlenir. İnceleme sonucunda “Patoloji Uzmanı” tarafından tüm bulguları ve tanıyı içeren bir “Patoloji Raporu” hazırlanır. Bu rapor, gerektiğinde sonraki tedavileri planlarken de büyük önem taşımaktadır.
Patolojik incelemeler organ ve dokulardan alınan küçük örnekler (biyopsi), cerrahi olarak çıkarılan organlar ya da vücut sıvılarında yapılabilir. İncelenecek örnekler cerrahi bölümler, dahili bölümler ya da radyolojide alınır ve patoloji laboratuvarına gönderilir. Bazen kendiliğinden düşen parçalar ya da ölü doğan bebekler de incelenmesi için patoloji laboratuvarına iletilir. Bazı patoloji laboratuvarlarında ilave olarak tıbbi ya da adli nedenlerle ölüm sonrası tüm vücudun incelenmesi (otopsi) yapılır.
Patolojik incelemeler ameliyat sırasında da yapılabilir. “İntraoperatif Konsültasyon” denen ve hızlı tanı olanağı sağlayan bu yöntemle patolojik bulgular cerrahi işleme yön vermekte kullanılabilir.
Patoloji laboratuvarlarında makroskopik (çıplak gözle inceleme) sonrası çeşitli boyama yöntemlerinden yararlanılarak mikroskopik inceleme yapılır. Gerektiğinde moleküler ve genetik çalışmalar uygulanır. Elde edilen tüm bulgulara göre bir “Patoloji Raporu” hazırlanır ve incelemeyi isteyen doktora iletilir.
Tanı koymak amacıyla vücuttan doku ya da sıvı örneği alınmasına biyopsi denir.
Tanı koymak ve tedavi etmek amacı ile hastalıklı dokunun tamamının çıkarılmasına “eksizyonel biyopsi” denir.
Tanı oymak için hastalıklı dokunun yalnızca küçük bir kısmının patolojik inceleme için çıkarılmasına “insizyonel biyopsi” denir.
Ucunda ışık ve kamera sistemi bulunan endoskop cihazı ile yemek borusu, mide, barsak, nefes borusu, idrar kesesi gibi vücudun dışına açılan boşluklara girerek örnek alınmasına endoskopik biyopsi alınır. Bu biyopsilerle hastalıklı dokunun tamamı ya da tanı koymak için küçük bir kısmı çıkarılabilir.
Özel iğnelerle hastalıklı dokuya ulaşarak, iğnenin içine ince doku örnekleri almaya yarayan bir biyopsi türüdür. Sıklıkla karaciğer, böbrek ve kemik iliğinden doku almak için kullanılmaktadır.
Kazıyarak biyopsi alınmasıdır. Özellikle rahim içi ve kemikten biyopsi alınmasında kullanılır.
Delici zımba benzeri bir aletle alınan küçük biyopsilerdir. Daha çok deri üzerindeki renk değişiklikleri ve bazı küçük kitleler üzerinden parça almak için kullanılır.
Üretra yani idrarın vücuttan atıldığı bölge üzerinden girilerek prostat, idrar kesesi gibi yerlerden doku çıkarılmasıdır.
Açık ya da kapalı ameliyatla tamamı ya da bir bölümü çıkarılan organ ya da organlar tanı koymak, hastalıklı alanın tamamının çıkarılıp çıkarılmadığı anlamak, kötü huylu (malign) tümör varsa hastalığın derecesini ve evresini belirlemek için makroskopik ve mikroskobik olarak incelenir.
Operasyon sırasında acil bir şekilde gerçekleştirilmesi gereken patoloji konsültasyonudur. Bu sırada genellikle doku dondurularak incelendiği için “frozen” inceleme de denir. Bu konsültasyonun sonucuna göre ameliyata devam edilir ya da ameliyat sonlandırlır.
Sitoloji “hücre bilimi” olarak ifade edilebilir. Vücuttaki katı kitlelerden ince iğnelerle çekilen hücreler ya da vücutta bulunan sıvılardan alınan örnekler bu yolla incelenir.
İçinde boşluk bulgulanan organlarda, boşluğun iç yüzeyini döşeyen hücreler dökülür ve alttan yeni hücreler gelir. Dökülen hücrelerin mikroskobik incelenmesine “eksfoliyatif sitoloji” denir. Bu hücreler akıntı, balgam, idrar gibi yollarla elde edilebileceği gibi, fırçalama, yıkama ya da enjektör ile çekilerek de elde edilebilir.
Özel iğneler ile hastalıklı doku içine girilerek, patolojik inceleme için hücrelerin iğnenin içine çekilmesidir.
Pap Smear testi, rahim ağzı kanserini araştırmak için kullanılır. Rahim ağzı kanserinde etkili bir tarama ve erken tanı yöntemidir. Bir fırça yardımı ile rahim ağzındaki hücreler alınır ve mikroskopik olarak incelenir.
Anne karnında gerçekleşen bebek ölümlerinin nedenini belirlemek ve varsa doğumsal anomalileri tanımlamak için tüm vücutta yapılan bir patolojik incelemedir.
Histokimya, çeşitli maddelerin hücrede var olup olmadığını, varsa yerleşimini ve miktarını belirlemeye yönelik bir boyama yöntemidir. Her madde türü için ayrı bir boya türü mevcuttur.
Dokular ve tümörler kendilerine özgü antijen denilen maddeler içerirler. Bu antijenleri belirlemek için, incelenen doku ya da tümörler önceden tanımlanmış antikor denen maddelerle reaksiyona sokulur. Bu reaksiyonu mikroskopta görülebilecek şekilde ortaya koyan boyama yöntemine immunohistokimya denir. Bu işlem tanıda ve tedavinin yönlendirilmesinde büyük önem taşır.
Dijital Patoloji, mikroskobik inceleme için hazırlanan materyallerin dijital görüntü formatına çevrilmesi, böylece elde edilen verilerin yönetilmesi, yorumlanması ve paylaşılmasını sağlar.
Patolojide doğru tanıda en önemli faktör patoloğun bilgi ve tecrübesidir. Bu nedenle biyopsiyi ya da tedaviyi yapan doktorun gerek duyması halinde veya hastanın isteği ile bir patoloji laboratuvarında incelenen materyal, istenildiği zaman oradan alınarak başka bir patoloji laboratuvarına yeniden değerlendirme yani konsültasyon için götürülebilir. Bunun sonucunda gerek duyulursa üçüncü bir patoloğun da görüşü alınır.
Detaylı bilgi almak ve randevu oluşturmak için formu doldurun, biz sizi arayalım.