Detaylı bilgi almak ve randevu oluşturmak için formu doldurun, biz sizi arayalım.
Anesteziyoloji ve reanimasyon birimi oldukça kapsamlı uygulamalar gerçekleştirmektedir. Anestezi kapsamında başta cerrahi uygulamalardan önce olmak üzere, hastaların en güvenli şekilde farkındalıklarını azaltmak ve yine güvenli bir şekilde cerrahi süreç boyunca uyumalarını sağlamak amaçlanmaktadır. Böylece gerçekleştirilecek cerrahi süreç boyunca hastanın kesileri ya da yapılan işlemleri hissetmemesi amaçlanmaktadır. Hastanın hayat kalitesinin düştüğü anlarda yapılan işlemleri hissetmemesi cerrahi süreçlerde oldukça önemlidir.
Reanimasyon uygulamaları ise temel yaşam desteği sağlamak, ilk yardım uygulamaları gerçekleştirmek ve yoğun bakım ünitesinde etkili uygulamalar gerçekleştirmek olarak özetlenebilir.
Anesteziyoloji ve reanimasyon branşı kapsamında sayısız farklı uygulama gerçekleştirilmektedir. Anesteziyoloji ve reanimasyon branşı, hemen hemen her branşa cerrahi ve bakım süreçlerinde yardımcı olmaktadır. Anesteziyoloji ve reanimasyon kendi alanında yaptığı çalışmaların dışında konsültasyonlarda da yer alarak diğer hastane birimlerine yardımcı olabilir ve hastaların tanı ve tedavi sürecinde etkin rol oynayabilir.
Anesteziyoloji uygulamaları, ameliyat olacak hastayı önceden ameliyata hazırlamaya ve ameliyat sürecinde hastanın kalp, akciğer, karaciğer, beyin ve böbrekler gibi hayati organlarını sürekli kontrol altında tutmaya çalışmaktadır. Böylece canlı organizmanın zarar görmesini engellemek ve vücudun tam potansiyelinde ve fonksiyonlarında çalışmasını sağlamak amaçlanmaktadır. Anesteziyoloji sayesinde hastaların cerrahi sürecinde ve sonrasında daha az ağrılı yakınmalar hissetmeleri gerçekleştirilir ve hastalar cerrahi süreci daha rahat bir şekilde atlatma imkanı elde eder. Reanimasyon uygulamaları ise hayati fonksiyonları kaza, zehirlenme, kronik hastalık gibi nedenlerden dolayı ileri derecede bozulmuş hastaları yeniden hayata kazandırmak için yoğun bakim hizmeti veren bilim dalıdır.
Anestezi uygulamaları Anesteziyoloji kapsamında gerçekleştirilen tüm uyuşturma prosedürlerini kapsamaktadır. Anestezi uygulamaları genellikle cerrahi süreç öncesinde başvurulan tekniklerdir. Anestezi hissizlik anlamına gelmektedir ve hastaların cerrahi süreci ve cerrahi sürecin sonrasını daha rahat geçirmelerini amaçlamaktadır. Anesteziyoloji ve reanimasyon uzmanları tarafından anestezi uygulamaları hastalar özelinde özel olarak hazırlanır ve gerçekleştirilir. Hazırlanan ve gerçekleştirilen anestezi uygulaması cerrahi öncesi hastaya uygulanır. Böylece cerrahi operasyon gerçekleştirilirken hasta ya tamamen uykuda olur ya da uygulama bölgesini hissetmez. Böylece hayat kalitesi düşmeden cerrahi süreci ve sonrası dönemi hafif ağrılı yakınmalarla atlatmak mümkün olur.
Anestezi uygulamaları çok sayıda farklı şekilde ve teknikle gerçekleştirilebilir. Uygulanacak anestezi prosedürünü ve şiddetini Anesteziyoloji ve Reanimasyon uzmanı belirlemektedir. Bunu belirlerken hastanın mevcut hastalıkları, kişisel özellikleri ve gerçekleştirilecek operasyonun nerede, nasıl, hangi yöntemlerle gerçekleştirileceği değerlendirilmelidir. Daha sonra anestezi sunum sistemi ismindeki cihazlar yardımı ile uygulama gerçekleştirilerek hastanın bilinci geçici olarak kapatılmaktadır.
Anestezi uygulamaları uzun yıllardır gerçekleştirilmektedir ve her dönemde yeniliklerle bugünkü halini almıştır. Modern tıp teknikleri ve tıp teknolojilerindeki artışla birlikte anestezi uygulamalarında da gelişmeler yaşanmıştır. Bu gelişmeler ışığında yeni uygulama şekilleri ve anestezi türleri ile özellikle cerrahi süreç boyunca hastaların bilinçlerinin kapatılması sağlanmaktadır. Bu yöntemlerle beraber hastaların duyuları kapalır ve yapılan işlemlere karşı refleks göstermezler. Bu hem cerrahi süreci yöneten operatör doktor ve ekibi için ameliyatın kolaylıkla gerçekleştirilmesini sağlamaktadır hem de hastanın ciddi yakınmaları hissetmeyerek rahat bir ameliyat süreci geçirmesini sağlamaktadır.
Cerrahi süreç boyunca hastanın süreci hissetmemesi, yine Anesteziyoloji ve Reanimasyon uzmanı tarafından sonlandırılmaktadır. Yapılan ayarlama çerçevesinde hastanın ne zaman uyanacağını ayarlamak veya hastanın uyandırılması gereken zamanı sağlıklı bir şekilde belirlemek gerekmektedir.
Anestezi öncesi değerlendirme, cerrahi süreçlerin başarıyla tamamlanabilmesi ve hastanın sağlığının korunması açısından oldukça önemlidir. Hastaya hangi yöntemlerle anestezi uygulamasının yapılacağı, hangi ilaçların hangi dozlarda verileceğini net olarak kararlaştırmak gerekmektedir. Bunun için hastanın muayenesi gerçekleştirilir, detaylı bir bilgi alışverişi sağlanır hatta hastaların çoğu zaman kapsamlı bir form doldurmaları istenir. Bu formda hastanın mevcut hastalıkları, varsa kullandığı kötü alışkanlıkları, ailedeki geçmiş hastalık öyküleri, hastanın kullandığı ilaçlar ve daha önce geçirdiği cerrahi operasyonlar gibi veriler değerlendirilir. Hastanın yaşı, cinsiyeti, boyu ve kilosu gibi çok sayıda faktör anestezi öncesi değerlendirme sürecinde aktif olarak rol oynamaktadır. Dolayısıyla anestezi öncesi değerlendirme sürecinde ciddi bir bilgi alışverişi sağlanmalı ve ihtiyaç duyulan tetkiklerin gerçekleştirilmesi gerekir. Tüm bu bilgiler ışığında Anestezi ve Reanimasyon uzmanı, hastanın cerrahi süreci güvenli ve sağlıklı bir şekilde atlatması için ihtiyaç duyduğu yöntem ve doz miktarını belirlemektedir. Bu yönleri ile anestezi öncesi değerlendirme, cerrahi sürece hazırlanma sürecinde oldukça değerli bir dönemi ifade etmektedir.
Anestezi uygulamaları birbirinden çok farklı şekilde gerçekleştirilebilmektedir. Bunun büyük bir avantajı vardır çünkü bazı hastaların yalnızca bölgesel olarak hissizlik kazanması, cerrahi süreci güvenli ve sağlıklı bir şekilde atlatmaya yeter. Böylece hastaların tamamının tamamen uyutulması gerekmez. Dolayısıyla vücuda giren ilaç ve doz miktarı da daha az olur. Anestezi yöntemi, hastanın kişisel özellikleri, mevcut hastalıkları gibi çok sayıda faktör üzerinden belirlenmektedir. Anestezi öncesi değerlendirme sürecinde hastanın detaylı taraması yapılır. Daha sonra hastanın gireceği cerrahi operasyon ışığında ihtiyaç duyduğu anestezi yöntemi belirlenebilir. Bazı cerrahi operasyonlar bölgesel hissizlikle başarıyla tamamlanabilir ancak bazı hastaların buna rağmen tamamen uyutulması gerekebilir. Bazı hastalar için de genel bilinç kaybı düzeyinde dozlar almak zararlı olabilir ve bu durumda da o hasta özelinde bölgesel yöntemler tercih edilebilir. Dolayısıyla anestezi yöntemine, hastanın ihtiyaçları ve özellikleri doğrultusunda karar verilmektedir.
Genel anestezi uygulaması, hastaların cerrahi süreç öncesinde uyutulması olarak açıklanabilir. Kısaca tamamen bilincin durdurulmasıdır. Cerrahi öncesi değerlendirme sonunda genel anestezi kararı çıktığında, buna göre hazırlık yapmak gerekmektedir. Hazırlığın ardından cerrahi günü geldiğinde, ameliyathanede hasta ilk önce Anesteziyoloji ve Reanimasyon uzmanı tarafından çeşitli takip cihazlarına bağlanır. Bu sürecin sonunda cerrahi öncesi başlayan yaşamsal fonksiyonların takibi, cerrahi sonuna kadar devam etmektedir. İlk olarak hastanın damar yolu açılır ve buradan hafif sedasyon uygulamaları ile hastanın gevşemesi sağlanır, daha sonra hasta özelinde belirlenen ilaç ve doz üzerinden genellikle solunum üzerinden genel anestezi uygulaması yapılır. Anestezik gazlarla beraber oksijen, solunum yolu üzerinden hastaya verilir ve kısa bir süre içinde güvenli ve sağlıklı bir şekilde hastanın bilincinin kapanması sağlanır. Bu noktada hastanın takip edilen yaşamsal fonksiyonları detaylı bir şekilde kontrol edilir ve başta solunum olmak üzere vücut fonksiyonlarının başarıyla çalışıp çalışmadığı kontrol edilir. Tüm yaşamsal fonksiyonlar sağlıklı bir şekilde çalışıyor ve değerler olmaları gereken düzeyde gözüküyorsa cerrahi süreç başlayabilir. Anesteziyoloji ve Reanimasyon uzmanı bu noktada cerrahi sürece dahil olmasa dahi ameliyathaneyi terk etmez ve süreç boyunca hazır bulunur. Genel anestezi uygulamasında cerrahi operasyonun tahmin edilen süresi üzerinden, hastanın kişisel özelliklerine göre doz ayarlaması yapılmaktadır. Anestezik gazlar cerrahi süreç boyunca, cerrahi operasyonun gidişatına göre hastaya verilebilir. Böylece hastanın bilincinin kendisine gelmemesi amaçlanmaktadır.
Cerrahi süreç tamamlandıktan sonra hastanın takip edilen değerleri de sağlıklı durumlarda ise hasta uyandırılacağı odaya alınır. Anestezik gazların durdurulması ile birlikte hasta yavaşça kendisine gelir. Bu noktadan sonra hastanın rahatlaması için çeşitli ağrı kesici uygulamalardan yararlanılabilir.
Spinal anestezi uygulaması, bölgesel olarak gerçekleştirilen anestezi uygulamalarından bir tanesidir. Spinal anestezi uygulamasının hissizlik yaratmayı hedeflediği alan bel seviyesinin altında kalan alandır. Bel seviyesinde ya da bel seviyesinin altında gerçekleştirilen cerrahi uygulamalarda Spinal anestezi yöntemlerinden sıklıkla yararlanılmaktadır. Bu tip anestezi uygulamasında hastaların bilinci açıktır. Yalnızca cerrahi öncesi verilen sakinleştiricilerle gevşemeleri sağlanmıştır. Spinal anestezi ile amaç hastanın cerrahi sürecinde hiç acı ya da ağrı hissetmemesidir. Spinal anestezi oldukça hızlı etki etmesi, mide bulantısı gibi yan etkiler içermemesi ve hastanın cerrahiden sonra gıda tüketimine başlayabilmesi gibi bazı avantajlara sahiptir. Spinal anestezi uygulamaları gerçekleştirilirken hasta oturma pozisyonunda bekletilir. Bu esnada hatanın spinal kesesi içine anestezik enjeksiyon gerçekleştirilir.
Epidural anestezi tıpkı Spinal anestezi gibi bölgesel hissizlik oluşturan bir çeşit anestezi yöntemidir. Epidural anestezinin Spinal anestezi ile birçok noktada benzerlik gösterdiği ifade edilebilir ancak uygulama şeklinde farklılıklar bulunmaktadır. Epidural anestezi uygulamasında spinal kesenin dışına kateter yardımıyla anestezi uygulanmaktadır. Epidural anestezi uygulamasında direkt olarak bölgesel hissizlik sağlamak mümkün olduğundan hastalar cerrahi sonrası kalkıp yürüyebilirler.
Kombine Spinal Epidural Anestezi uygulaması her iki uygulamanın kombinlenerek uygulandığı bir prosedür içermektedir. Yani hem spinal kesenin içine enjeksiyon hem de spinal kesenin dışına kateter yardımıyla anestezi uygulanmaktadır.
Sinir bloğu anestezisi, bölgesel anestezi uygulamalarından bir tanesidir. Sinir bloğu anestezisi ile yalnızca cerrahi operasyonun yapılacağı bölge ve çevresi uyuşturulmaktadır. Bu işlemin prosedüründe ilgili bölgedeki sinirleri bloke etmek yer alır. Böylece o bölgeye dair hisler iletilmez ve hasta herhangi bir acı ya da ağrı hissetmez.
Lokal anestezi, yalnızca küçük bölgelerde gerçekleştirilen, hafif anestezi uygulamalarını kapsamaktadır. Bölgesel anestezi uygulamalarından tamamen farklıdır. Basit operasyonlarda, küçük çaplı bölgelerin uyuşturulmasını sağlamaktadır. Enjeksiyon, spreyleme ya da krem gibi cilt üzerine sürülerek uygulanabilir ve kısa bir sürede hissizlik etkisi ortadan kalkar.
Sedasyon-Analjezi uygulamaları, çok sayıda cerrahi operasyon öncesinde bazen anestezi ile birlikte kombinlenerek bazen de tek başına uygulanabilir. Bazı hafif operasyonlarda hafif sedasyon uygulamaları yeterli olurken bazen genel anestezi öncesinde, bazen de lokal ya da bölgesel anesteziye eşlik edecek şekilde uygulanabilir.
Sedasyon-Analjezi uygulamaları aslında yatıştırıcı, sakinleştirici etkiye sahiptir ve direkt olarak hissizlik oluşturmaz. Ancak hastaların rahat pozisyon alabilmesi, endişelerini yenebilmesi ve hareketsiz kalabilmesi için sedasyon uygulamaları oldukça faydalıdır. Ayrıca sedasyon uygulamaları ile hasta ağrı eşiği artırılabilir. Minimal, orta düzey ya da derin sedasyon olmak üzere farklı güçte sedasyon uygulamaları gerçekleştirilebilir.
Anestezi yönteminin nasıl seçileceği Anesteziyoloji ve Reanimasyon uzmanları tarafından, çeşitli bilgiler ışığında verilmektedir.
Detaylı bilgi almak ve randevu oluşturmak için formu doldurun, biz sizi arayalım.