A Vitamini nedir, faydaları nelerdir, hangi besinlerde bulunur, eksikliği vücudumuzda ne tür sorunlara neden olur gibi merak ettiğiniz tüm soruların yanıtları yazımızda. A vitamini karaciğerimizde depolanan ve yağda çözünen bir vitamin türüdür. A vitamini vücudumuzda diş, kemik, yumuşak doku, mukus zarları ve cilt yapılarının oluşturulmasıyla ve korunmasıyla görevlidir. Göz retinamıza rengini veren pigmentlerin üretilmesi de A vitamininin görevleri arasındadır.
A Vitamini İçeren Besinler Nelerdir?
Vücudumuzun genel sağlığını koruyabilmek için oldukça önemli bir yere sahip olan vitamin ve minerallerin alınmasının en iyi yolu taze meyve ve sebze tüketimine yer verilen dengeli bir beslenme rutini oluşturulmasıdır. A Vitamini içeren gıdalarda meyve veya sebzenin rengi ne kadar koyuysa o kadar fazla beta-karoten içerir ve vitamin yönünden oldukça zengin demektir. Balkabağı, brokoli, havuç, ıspanak, karalâhana, karahindiba yeşillikleri, kırmızıbiber, lahana, maydanoz, pazı, brüksel lahanası, tatlı patates, portakal gibi sarı meyveler ve koyu yeşil yapraklı sebzelerde bol miktarda A vitamini bulunmaktadır. Bitkisel A vitamini kaynakları içerisinde yağ ve kolesterol içermediğinden yağlarla birlikte tüketilirlerse A vitamini emilimi artacaktır çünkü A vitamini yağda çözünmektedir.
A Vitamini Eksikliği ve Fazlalığı
Vücudumuza yeterli A vitamini alınmadığında veya A vitamini fazlalığında çeşitli sağlık sorunları ortaya çıkabilmektedir. A vitamininin vücudumuzda eksik olması durumunda çeşitli görme sorunları oluşabilmektedir. Gece körlüğü ile geri dönüş imkanı olmayan kornea hasarlarına kadar farklılık gösterebilen yelpazede görülen sağlık sorunlarına neden olan A vitamini eksikliği önemsenmesi gereken bir sağlık sorunudur. A vitamini eksikliği cilt sorunlarına, kuru ve pullu bir görünüme de neden olabilmektedir. Vücutta A vitamini fazlalığı olması durumunda doğum kusurları meydana gelebilmektedir. Çocukluk döneminde A vitamini duyarlılığı daha fazladır ve vücutta A vitamini fazlalığı oluştuğunda çocukların genel sağlıkları olumsuz yönde etkilenebilmektedir. Yetişkinlerde A vitamini zehirlenmesine nadiren rastlanmaktadır fakat vücutta fazla birikim olduğunda cilt rengi sarı veya turuncuya dönebilmektedir.