Septum deviasyonu, nazal obstrüksiyon (burun içindeki kemik-kıkırdak kaynaklı) tıkanıklıklarının neden olduğu durumlardır ve bu tip sorunların çözümü tedavi ile değil cerrahi yöntemlerle yapılabilir. Rinolojik pratikte çok görülen bu patolojinin giderilmesinde kullanılan teknikler çok uzun yıllardan beri başarı ile uygulanmaktadır. Rinoskopik muayenede, solunum fonksiyonunu bozmadığı düşünülen sınırlı septum deviasyonlarının, fonksiyonel endoskopik sinüs cerrahisi sırasında gerek görüş ve gerek alet kullanımında yarattığı zorluk, septuma yönelik yeni ve sınırlı bir tekniğin tanımlanmasına yol açmıştır.
FESC prosedürüne ek olarak ve yine aynı protokol ile uygulanabilen endoskopik septoplasti, seçilmiş vakalarda operasyonu kolaylaştırmakta ve morbiditeyi azaltmaktadır. Kliniğimizde gereken olgularda yıllardır uygulanmakta olan bu teknik, görsel kolaylığı nedeniyle son yıllarda çok fazla hastada uygulanabilir olmuştur.
Endoskopik septoplasti şu durumlarda uygulanmaktadır:
- Endoskopik muayenede nazal obstrüksiyon yapmayan ancak FESC esnasında görüş ve cerrahi alet kullanımında zorluk yaratacak septum üst kısmına ait sınırlı septal deviasyonlar.
- Özellikle septum arka kısımlarına yerleşen izole septal spurlar.
Burada daha çok uygulandığı biçimi ile deviye kısma yakın konumdan endoskopik görüntü altında yapılan mukozal kesi ile girilerek, mukoperikondrial flep elevasyonu oluşturulur. Kıkırdak insizyonu, mukozal insizyonun 1-2 mm daha posterioruna yapılarak karşıya geçilir. Deviye kıkırdak yapılar endoskopik makaslar ve forsepsler kullanılarak gerektiği kadar çıkarılır. Sağlanan rahat görüş olanağı altında cerrahi işlem tamamlanır. Mukozal flepler yerine konduktan sonra kesi hattı burun içinden kendiliğinden eriyen dikişler ile kapatılır. Gerekli görülürse de burun içerisine silikon septal splint yerleştirilebilir. Bu silikonlar 48-72 saat sonrasında çıkarılır. Ama dikişlerin alınmasına gerek yoktur.
FESC’in yaygınlaşmasıyla uygulanmaya başlayan endoskopik septoplasti, mükemmel bir yerleşimli izole bir spurun burun tabanına dik bir ensizyon ile çıkarılması, görüş ve minimal travma ile uygulanan daha az invazif bir teknik olarak standart septoplastiye üstünlük göstermektedir.
Endoskopik Septoplasti Ameliyatı Sonrası
- Ameliyat sonrası gerekirse konulan silikon genelde 2-3.gün çıkarılabilir. Operasyondan 2 gün sonra hasta banyo yapabilir.
- Bu operasyon sonrasında gerektiyse yerleştirilen silikonlar haricinde dikiş alımı yoktur. Ancak doktorunuzun belirlediği sürelerde kontrole gitmeniz gerekir.
- Ameliyat sonrası ağır işte çalışmayanlar 3 gün sonra işlerine başlayabilirler. Ağır işte çalışanların ise 3-5 gün dinlenmesi ve sonrasında işe başlaması önerilir.
Endoskopik Septoplasti Operasyonu Sonrasında Dikkat Edilmesi Gerekenler
Tüm ameliyatlarda olduğu gibi burada da dikkat edilmesi gereken bazı noktalar vardır. Bu tarz ameliyatlardan sonra dikkatli olunmazsa enfeksiyon riski ortaya çıkabilir.
Burunda birkaç hafta süren bir hissizlik oluşabilir ancak bu ciddi bir durum değildir, sonrasında geçer. Ayrıca hastalar burun ameliyatı sonrasında 2 hafta süreyle tütün ürünlerini kullanmamalı, dumanına maruz kalmamalı; burnuna darbe almamaya özen göstermelidir.