Yutma güçlüğü yaşıyorum, yediklerim geri geliyor sebebi ne olabilir diye düşünüyorsanız akalazya sağlık sorunu hakkında bilgi sahibi olmanızda fayda var demektir. Akalazya gırtlağı mideye bağlamakla görevli olan yemek borusunun, mide tarafındaki kaslardan oluşan kapağında meydana gelen bozukluk sonucu ortaya çıkan bir hastalıktır. Mide tarafındaki kapağın gevşemesiyle besinlerin mideye geçişi sağlanamamaktadır ve yutma güçlüğü gibi sorunlara neden olabilmektedir. Kapağı oluşturan sinir hücrelerinde meydana gelen bozulmalar sonucunda ortaya çıkan Akalazya sağlık sorununun net bir tedavisi olmamakla birlikte belirtileri hafifletilerek kişinin hayat kalitesi yükseltilebilmektedir. Akalazya en sık 30-60 yaşları arasında ortaya çıkar ve her iki cinsiyette de görülebilmektedir.
Akalazya Belirtileri
Akalazya hastalığına ait belirtiler genellikle yavaş seyirle ortaya çıkmaktadır. Yutma güçlüğü, yemek sonrası ağrı, yanma ve öksürük görülmesi, gıdaların ağıza geri dönmesi ve kilo kaybı hastalığın sık görülen belirtileridir.
Akalazya Tanı ve Tedavisi
Akalazya belirtileriyle uzman hekime başvurulduğundan hastanın öyküsü alındıktan sonra fiziki muayene uygulanır ve ardından çeşitli testler uygulanarak net tanı konulur. Akalazya tedavisi semptomları hafifletmeye yöneliktir. Akalazya tedavisinde son yıllarda sıklıkla botoks enjeksiyonu yöntemi kullanılmaktadır. Kasların kasılmasını engelleyen botoks kapak açıklığını gevşetmek için kapak kaslarına uygulanır. Botoksun etki süresi 3 ay ile 12 ay arasında farklılık göstermektedir bu nedenle belirli periyotlarla tekrarlanması gerekmektedir. Miyotomi operasyonu da akalazya tedavisinde sık kullanılan yöntemler arasındadır. Mide ve yemek borusu arasında ki kapağı genişletmek ve gevşetmek için yapılan miyetomi operasyonları uzun süreli rahatlama imkânı sunmaktadır.