Baş ağrısı her insanın hayatı boyunca mutlaka bir kez dahi olsa karşılaştığı oldukça sık görülen bir sağlık sorunudur. Başın bir kısmında hissedilen zonklama, sıkışma ve rahatsızlık hissiyle ortaya çıkan baş ağrısı birkaç saat veya birkaç gün sürebilmektedir. Şiddetli, uzun süren, yüksek ateş, görme ve konuşma bozukluğu ile birlikte seyreden baş ağrılarında gecikilmeden bir sağlık kuruluşuna başvurulmalıdır. Baş ağrıları gerilim tipi ve farklı hastalıkların belirtisi olarak ortaya çıkan baş ağrıları olarak iki farklı sınıfta incelenmektedir. Gerilim Tipi Baş Ağrısı
Gerilim tipi baş ağrısı en yaygın görülen baş ağrısı türüdür ve farklı hastalıklara bağlı olarak ortaya çıkmaz. Hafif ve orta şiddette, basınç hissiyle ortaya çıkan gerilim tipi baş ağrıları stres, uykusuzluk ve ağır çalışma temposu nedeniyle ortaya çıkabilmektedir. Kafada doluluk, boyun ve omuzda hassasiyet, ışık ve sese karşı duyarlılık gerilim tipi baş ağrısının en sık görülen belirtileridir.
Migren Tipi Baş Ağrısı
Migren ağrıları oldukça şiddetlidir ve nöbetler halinde gözlemlenmektedir. Aura adı verilen öncüler ağrılardan bir iki gün önce ortaya çıkarak nöbetlerin gelişi hakkında küçük uyarılar verebilmektedir. Başın tamamında veya bir kısmında hissedilebilen migren ağrısı kusma ve mide bulantısı belirtileriyle birlikte gözlemlenmektedir. Migren atakları 4-72 saat arasında sürebilmektedir ve atakların hangi sıklıkta ortaya çıkacağı kişiden kişiye farklılık göstermektedir.
Küme Tipi Baş Ağrısı
Küme tipi baş ağrıları genellikle bahar aylarında ortaya çıkmaktadır ve 30-45 kadar sürebilirler. Başın tek tarafında hissedilen ağrı, huzursuzluk hissi, göz yaşarması, burun tıkanıklığı küme tipi baş ağrılarının en sık gözlemlenen belirtileridir. Başın ağrı görülen kısmında şişlik ve göz kapağında düşüklükte küme tipi baş ağrısının sık görülen belirtileri arasındadır.
Nevraljik Tipi Baş Ağrısı
Ani ortaya çıkan ve elektrik çarpmasına benzer etkilerle ortaya çıkan nevraljik baş ağrıları kafein, nikotin dolaşım bozuklukları, soğuğa Maruziyet gibi nedenlere bağlı olarak ortaya çıkabilmektedir.