
Doç. Dr. M. Hakan Yetimalar
Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Jinekolojik Onkolojik Cerrahi Uzmanı
Kadınlarda en sık görülen 2. Kanser türü olan rahim ağzı kanserinin %98 oranında HPV (İnsan Papilloma Virüsü) nedeniyle geliştiğini biliyor muydunuz? Her 100 kadından 2’sinde rastlanan rahim ağzı kanseri çeşitli yöntemlerle yüksek oranda önlenebilmektedir. Erken evrede tespit edilen rahim ağzı kanserinde tedavi başarı oranı %85 civarındadır. Rahim ağzı kanseri genellikle 50 yaş üzerinde görülmekle birlikte son yıllarda dünyada ve ülkemizde genç yaşlarda görülme sıklığı artmıştır
Rahim Ağzı Kanseri Nedir?
Rahim ağzı kanseri, kadınlarda en sık görülen kanserlerde 2. sırada, hayati risk doğuran kanserlerde ise ilk sırada yer almaktadır. Rahim ağzı kanseri gelişmesinin ana nedeni olan HPV virüsüyle çoğu kadın hayatının bir döneminde karşılamaktadır. Bağışıklık sisteminin virüsle savaşamaması durumunda rahim ağzı kanseri gelişmektedir. HPV cinsel ilişki yoluyla bulaşmaktadır. Temas yoluyla bulaşan HPV belirti göstermeden uzun yıllar boyunca yayılım gösterebilmektedir ve rahim ağzı kanseri geliştirme riskine göre farklı türlere ayrılmıştır. HPV’nin siğil gelişmesine neden olan türlerinin kanser geliştirmesi riski daha düşüktür. HPV’nin 16 ve 18. Tipleri kanser geliştirme riski en yüksek olanlardır.
Rahim Ağzı Kanseri Risk Faktörleri
Rahim ağzı kanserinde en önemli risk faktörü HPV enfeksiyonudur. Çok sayıda doğum yapılması, sigara kullanımı ve erken yaşta cinsel ilişkiye girmek rahim ağzı kanseri riskini arttırmaktadır. Zayıf bağışıklık sistemi, çok eşlilik ve vitamin eksikliği de rahim ağzı kanseri riskini arttıran faktörler arasındadır.
Rahim Ağzı Kanseri Belirtileri
Rahim ağzı kanseri genellikle erken evrelerde herhangi bir belirtiye neden olmamaktadır. Hastalığın belirtileri ileri evrelerde ortaya çıkmaktadır.
Rahim ağzı kanserinin sık görülen belirtileri;
-
Genital siğil,
-
Halsizlik,
-
Sırt ve bacak ağrısı,
-
Pelvik ağrı,
-
Kilo kaybıdır.
Rahim Ağzı Kanseri Tanısı ve Tedavisi
Rahim ağzı kanseri tanısında düzenli jinekolojik muayeneler ve ‘Smear Testi’ oldukça önemli bir rol oynamaktadır. Rahim ağzı kanserinin tanı sürecinde biyopsi uygulanarak kanser tespiti ve evrelemesi yapılmaktadır. Kanserin yayılım durumuna göre 4 farklı evrede sınıflandırılmaktadır. Rahim ağzı kanseri tedavisinde 4 farklı yöntem kullanılabilmektedir; cerrahi yöntemler, kemoterapi, hormon tedavisi ve radyoterapi. Hastanın genel sağlık durumu, kanserin evresi gibi faktörler incelenerek uygun olan yöntemlerden bir veya birkaçı kullanılmaktadır. Rahim ağzı kanseri gelişmesine neden olan HPV’den korunmak için 12 yaşını geçen kız çocuklarının ve kadınların rahim ağzı kanseri aşısı olması önerilmektedir.