Doç. Dr. M. Hakan Yetimalar
Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Jinekolojik Onkolojik Cerrahi Uzmanı
Rahim kanseri kadınlarda en sık görülen kanser türlerinden biridir ve erken evrede tespit edildiğinde tedavi başarı oranı oldukça yüksektir. 55 yaş üstü kadınlarda daha sık görülen rahim kanserinin erken tanıyla tedavi başarı oranı %95’in üzerindedir.
Rahim Kanseri Nedir?
Rahim içerisinde yer alan endometrium hücreleri düzenli şekilde kalınlaşıp adet olarak vücuttan atılmaktadır. Endometrium hücrelerinin anormal şekilde bölünerek çoğalması sonucunda rahim kanseri gelişmektedir.
Rahim Kanseri Risk Faktörleri Nelerdir?
Rahim kanserinin neden geliştiği tam olarak saptanamamaktadır. Vücutta bulunan östrojen ve progesteron seviyesindeki değişimler rahim kanseri gelişmesine neden olabilmektedir. Yaş alımı, adet görmeye erken başlamak, geç menopoz, obezite ve diyabet rahim kanseri gelişmesi riskini arttıran etmenler arasında yer almaktadır. Polikistik over ve hiç gebelik yaşamamakta rahim kanseri riskini arttıran etmenler arasındadır.
Rahim Kanseri Belirtileri
Rahim kanseri genellikle ilk olarak vajinal kanamalarla belirti göstermektedir. Adet gören kadınlarda düzensiz kanamalar, pelvik ağrı, karın ağrısı ve şişlik mutlaka dikkate alınması gereken belirtilerdir.
Rahim Kanserinden Korunma Yöntemleri
Rahim kanserine özel bir tarama testi bulunmamaktadır. Erken teşhis edilebilmesi için tek yöntem düzenli jinekolojik muayenedir. Obezite rahim kanseri riskini arttıran faktörler arasındadır bu nedenle mutlaka kontrol altına alınmalıdır.
Rahim Kanseri Tanısı ve Tedavisi
Rahim kanseri belirtilerinden bir veya birkaçıyla uzman hekime başvurulduğundan öncelikle pelvik muayene uygulanmaktadır. Pelvik muayenenin ardından vajinal ultrason, histeroskopi gibi çeşitli tanı yöntemlerinden faydalanılmaktadır. Rahim kanserinin kesin tanısının konulabilmesi için doku örneği alınarak biyopsi uygulanmaktadır. Rahim kanseri tedavisinde uygulanacak yönteme kanserin türü, evresi ve hastanın genel sağlık durumuna göre karar verilmektedir. Uygulanacak tedavinin hastanın doğurganlığına etkisi de dikkate alınacak faktörler arasındadır. Rahim kanseri tedavisinde kemoterapi, radyoterapi, hormon tedavisi ve cerrahi yöntemlerden faydalanılabilmektedir. En sık kullanılan yöntem cerrahidir. Ameliyattan önce veya sonra kemoterapi uygulanması da oldukça sık kullanılan tedavi yöntemleri arasındadır. Radyasyon tedavisi genellikle cerrahi müdahaleden sonra kalan kanser hücrelerini yok etmek amacıyla veya genel sağlık durumu ameliyata uygun olmayan hastalarda uygulanmaktadır.