Doç. Dr. M. Hakan Yetimalar
Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Jinekolojik Onkolojik Cerrahi Uzmanı
Kanser vakalarının ciddi bir kısmı kadın üreme sisteminden kaynaklanmaktadır. Kadın üreme sistemi kanserleri arasında yer alan vulva kanseri; kadın üreme sisteminin dış kısmında yer alan vajinanın iç ve dış dudakları, klitoris ve bu alanı örten cilt dokusunda gelişmektedir.
Vulva Kanseri Nedir?
Vulva dokusunu oluşturan hücrelerin kontrolsüz şekilde çoğalması ve doku bütünlüğünün bozulmasıyla tümör benzeri yapıların oluşmasıyla vulva kanseri gelişmektedir. Vulva bölgesinde yer alan anatomik bölgelerin yapısını oluşturan epitel dokuların kanserleşme süreci uzun ve aşamalıdır. Bu dokuların anormal büyüme göstermesiyle kanserleşme süreci başlamaktadır ve bu durum vulvar intraepitelyal neoplazi (VIN) olarak adlandırılmaktadır.
Vulva Kanseri Risk Faktörleri Nelerdir?
Vulva kanseri genellikle VIN adı verilen kanserleşme süreci nedeniyle gelişmektedir. VIN riskini arttıran tüm faktörler vulva kanseri riskini de arttırmaktadır. Yaş alımı vulva kanseri riskini arttıran etmenler arasındadır özellikle menopoz sonrasında vulva kanseri daha sık görülmektedir. Genital siğiller, sigara tüketimi, HIV ve HPV enfeksiyonu da vulva kanseri riskini arttıran etmenler arasındadır.
Vulva Kanseri Belirtileri Nelerdir?
Vulva kanseri belirtileri hastalığın evresi ve şiddetine göre farklılık göstermektedir. Hastalığın erken dönemlerinde genellikle herhangi bir belirti görülmezken ilerleyen evrelerde çeşitli şikayetler meydana gelebilmektedir. Vulva bölgesinde kaşıntı, renk değişikliği ve kalınlaşma vulva kanserinin en sık görülen belirtileridir. Vulva bölgesinde hassasiyet, ağrı,şişlik, siğil ve yağ bezesi gibi yapılarda vulva kanseri belirtileri arasındadır. Vulva kanseri ileri evrelerde çevre dokulara ve lenf sistemine yayılım gösterebilmektedir. Vulva kanseri kan dolaşımı ve lenf sistemi yoluyla iç organlara da metastaz yapabilmektedir.
Vulva Kanseri Tedavisi
Vulva kanserinin doğru şekilde tedavi edilebilmesi hastalığın tanısının doğru şekilde konulması ve evrelemesinin yapılması gerekmektedir. Vulva kanserinin tanı sürecinde öncelikle hastanın öyküsü alınarak ardından detaylı fiziki muayene uygulanmaktadır. Vulva kanserinin tanı sürecinde MR, Sistoskopi, ultrasonografi gibi tanı yöntemleri de kullanılabilmektedir. Vulva kanserinin tedavisinde cerrahi yöntemler, radyoterapi ve kemoterapi gibi tekniklerden faydalanılabilmektedir. Vulva kanserinin cerrahi tedavisinde lazer uygulamaları kullanılabilmektedir. Hastalığın ileri evrelerinde cerrahi sonrasında kemoterapi ve radyoterapi uygulanabilmektedir.