Doç. Dr. M. Hakan Yetimalar
Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Jinekolojik Onkolojik Cerrahi Uzmanı
Yumurtalık kanseri genellikle erken evrelerde belirti vermeyen bir kanser türüdür. Her yaş grubunda görülebilen yumurtalık kanserinden korunmak için rutin jinekolojik muayenelerin aksatılmaması oldukça önemlidir.
Yumurtalık Kanseri Nedir?
Yumurtalık dokusunda birçok farklı hücre türü bulunmaktadır fakat ana yapısını epitelyum adı verilen hücreler oluşturmaktadır. Yumurtalık kanseri %80 oranında epitelyum hücrelerinin kontrolsüz şekilde bölünüp çoğalması sonucunda meydana gelmektedir. Yumurtalık kanseri her yaş grubunda görülebilmekle birlikte menopoz sonrasında ortaya çıkma riski daha yüksektir.
Yumurtalık Kanseri Risk Faktörleri Nelerdir?
Yumurtalık kanserinin neden meydana geldiği tam olarak bilinmese de hastalığın gelişmesi riskini arttıran bazı faktörler mevcuttur.
-
Yumurtlamayı arttıran ilaçların kullanılması,
-
Doğum kontrol hapı kullanımı,
-
Hiç doğum yapmamak,
-
Ailede meme veya yumurtalık kanseri öyküsü olan kişilerde yumurtalık kanseri görülmesi riski daha yüksektir.
Yumurtalık Kanseri Belirtileri Nelerdir?
Yumurtalık kanseri genellikle erken evrelerde herhangi bir belirtiye neden olmamaktadır. Özel bir belirtiyle meydana gelmeyen yumurtalık kanseri genellikle karın ağrısı, şişkinlik ve mide rahatsızlıkları gibi şikâyetlere neden olmaktadır. Hastalığın ileri evrelerinde adet düzensizliği, basınç hissi, karında ele gelen kitle, kabızlık, sık idrara çıkma ve iştah kaybı gibi belirtiler görülebilmektedir. Yumurtalık kanseri vajinal kanama, kilo kaybı ve kasık ağrısına da neden olabilmektedir.
Yumurtalık Kanseri Tanı ve Tedavisi
Yumurtalık kanserinin erken tanısı yaşamsal önem taşımaktadır. Erken tanı konulabilmesi için kadınların yıllık rutin jinekolojik muayenelerini aksatmaması önerilmektedir. Jinekolojik muayene esnasında görülen kitle veya ultrason görüntülemeleri erken tanı imkanı sağlamaktadır. Yumurtalıklarda görülen her kist zararlı değildir. Üreme çağında olan kadınlarda rastlanan kistler genellikle zararsızdır. Yumurtalıkta kist saptanması halinde kistlerin risk durumu değerlendirilmelidir. Kistlerin değerlendirilmesinde kesin sonuç için biyopsi uygulanması gerekmektedir. Yumurtalık kanserinde tedavi yöntemi cerrahidir. Cerrahi tedavide kanser yayılımı riski bulunan tüm dokular alınmaktadır ve ardından gerekli görülmesi halinde kemoterapi uygulanmaktadır. Kitlenin çıkartılması hayati organlara zarar verme riski taşıyorsa cerrahi öncesinde kemoterapi uygulanmalıdır. Yumurtalık kanserinin yayılım göstermesi durumunda radyoterapi uygulanması gerekebilmektedir.