Detaylı bilgi almak ve randevu oluşturmak için formu doldurun, biz sizi arayalım.
Kulak burun boğaz branşının ilgilendiği vücut bölgeleri üzerinde çok sayıda hücre anomalisi yani kanserli doku gelişme ihtimali söz konusudur. Başta boyun bölgesi olmak üzere, gırtlak, dudak, dil, ağız ve çene bölgesinde kanser gelişerek bu bölgeler özelinde kanser hastalığı açığa çıkarabilir. Baş ve boyun kanserleri olarak da isimlendirilen bu kanserler çok sayıda bölgeye sıçrayabilir.
Hücre anomalisi hücre mutasyonları üzerinden doğmaktadır. Olağan süreçte hücreler doğar, bölünür ve ölürler ancak bazı hücre mutasyonu durumlarında hücreler zamanı geldiğinde ölmez ve bölünmeye devam ederler. Durum böyle olduğunda ölmesi gereken hücrelerle yeni gelen hücreler birleşerek hücre fazlalığı oluşturur. Hücre fazlalığı da birikerek zamanla kanserli dokuların oluşmasını sağlamaktadır. Baş ve boyun bölgesinde gelişen hücre anomalisinde erken teşhis sağlanırsa kanserli dokunun farklı alanlara sıçramadan tedavi edilmesi mümkündür. Ancak hızlı yayılım gösterebilen kanser hastalıkları bir anda çok sayıda farklı bölgeye sıçrayabilir. Dil, ağız alt ve üst kısmı, iç yanak bölgesi, ağız boşluğu, diş etleri ve damak, dudaklar, tükürük bezleri, larinks, dış kulak, kulak kepçesi, boğaz, burun delikleri, burun döşemesi ve arka burun kısmı ile sinüslerde hücre anomalisi oluşarak kanserli dokular yayılabilir. Bu bölgeler üzerinde ortaya çıkan kanser, diğer pek çok kanser türünün aksine ilk evrelerde teşhis edilebilmektedir. Bunun sebebi kanserli doku oluştuktan sonra çok hızlı belirti ortaya çıkmasıdır. Bu hızla ortaya çıkan belirtiler takip edilerek sağlık kuruluşlarına başvurmak ve çeşitli tetkiklerle şüphenin üstüne gitmek gerekir. Kanserli dokunun tespit edilmesi ve karakterinin araştırılmasının ardından ihtiyaç duyulan tedavi uygulamalarına hızla başvurulmalıdır.
Baş ve boyun kanserlerinde bu bölgede gerçekleşen hücre anomalisinin etkisi bulunmaktadır. Ancak hücre mutasyonu ile hücre anomalisinin tetiklenmesini sağlayan çok sayıda tetikleyici faktör bulunmaktadır. Elbette ağız, dudak, dil, boyun, gırtlak ve çene bölgesinde oluşan her kanser türünde genetik faktörlerin büyük bir etkisi olduğu söylenebilir. Eğer ailede bu tip bir kanser öyküsü varsa, ailenin diğer fertlerinin risk grubunda olduğu söylenebilir. Farklı kanser tipleri olsa dahi ailenin diğer üyelerinde kanser gelişme riski daha fazladır. Yanı sıra sigara ve alkol gibi kötü alışkanlıkların tüketilmesinin baş ve boyun kanserlerinde büyük bir etkisi vardır. Özellikle sigara tüketiminin bu tip kanser türlerinde ekstra kötü etkileri olduğu söylenebilir.
Dudak, dil, ağız içi, ağız tabanı, bademcikler ve tükürük bezleri alanlarında kanserli dokuların gelişmesinde mukoza sıvısının da etkisi bulunmaktadır. Mukoza içinde bulunan hücrelerde hücre mutasyonu üzerinden anomali geliştiği sıklıkla karşılaşılan bir durumdur. Ayrıca ağız hijyeninin yeterince sağlıklı bir şekilde gerçekleştirilmemesi, ağızda çeşitli oluşumlara neden olabilir ve bu problemler neticesinde kanserli dokuların üremesi kolaylaşabilir.
Ağızda meydana gelen yaralar, kanamalar, diş problemleri ve çeşitli enfeksiyonlar kanserli dokuların gelişmesinde etkilidir. Kötü beslenmenin de tetikleyici bir faktör olduğu bilinmektedir.
Kanlı balgam, nefes problemleri, yutma problemleri, boğaz bölgesinde ağrılı yakınmalar, ses kısıklıkları, boyunda şişlik ve fiziksel muayene ile hissedilen kitleler, kulak ağrıları, kanamaya sebep olan yaralar, aft oluşumları ve beyaz lekeler ortaya çıktığında baş ve boyun bölgesine ait kanserli dokular gelişmiş olabilir. Bu tip problemler hafife alınmamalı ve araştırma sürecine girilmelidir.
Baş ve boyun kanserleri tanı uygulamaları arasında hasta öyküsünün dinlenmesi ve fiziksel muayene süreçleri bulunmaktadır. Ortaya çıkan şüpheyi araştırmak adına ultrasonografi, bilgisayarlı tomografi ve manyetik rezonans gibi görüntüleme yöntemlerinden yararlanılabilir. Patolojik incelemeler gerçekleştirmek için biyopsi çalışmaları yapılarak kanserli dokunun karakteri araştırılabilir. İhtiyaç duyulduğu takdirde endoskopik yöntemlerden de yararlanılmaktadır.
Kanserli dokunun bulunduğu bölgeye ve boyutuna göre cerrahi tekniklere başvurulabilir. Cerrahi operasyonlar kapsamında kanserli dokular çevresindeki bir miktar dokuyla beraber dışarıya alınır. Daha sonra kemoterapi ve radyoterapi gibi tedavi uygulamaları kombinlenerek ya da tekil bir şekilde uygulanır ve tedavi süreci planlanır.
Detaylı bilgi almak ve randevu oluşturmak için formu doldurun, biz sizi arayalım.