Deli dana hastalığı prion adı verilen bir protein türü nedeniyle hayvanlarda ortaya çıkan, insanlarda da bir versiyonu görülebilen bir sağlık sorunudur. Deli dana hastalığı uzun yıllar süren bir kuluçka süresine sahiptir ve belirtiler ortaya çıktığı andan itibaren hızlı fonksiyon kayıplarına ve ölüme sebebiyet vermektedir. Ölüme sebebiyet veren ciddi bir sinir sistemi hastalığı olan deli dana hastalığının tedavisi yoktur. 40 yılı aşkın kuluçkada kalabilen deli dana hastalığı belirti gösterdikten sonra hızlı şekilde ilerleyerek tüm beyin dokusunu kaplamaktadır ve genellikle bir yıl içerisinde ölüme sebep olmaktadır. Deli dana hastalığı genellikle 60’lı yaşlardan sonra belirti göstermektedir ve ilk belirtiler genellikle psikolojik değişimlerdir. Depresyon, uyku hali belirtilere kısa süre içerisinde nörolojik belirtilerde eklenmektedir. Deli dana sağlık sorunu genetik yollarla aktarılabilmektedir ve enfekte et ürünlerinden, cerrahi aletlerden bulaşan farklı türleri mevcuttur.
Deli Dana Hastalığı Belirtileri
Deli dana hastalığının kuluçka süresi kişiden kişiye farklılık göstermektedir. Belirtilerin ortaya çıkmasıyla hastalık çok hızlı şekilde ilerlemektedir ve ortalama hayatta kalma süresi genellikle 5 ay civarındadır. Unutkanlık, depresyon, iştah kaybı gibi belirtilerle ortaya çıkan sağlık sorununda davranış bozukluklarına da sık rastlanmaktadır. İlk belirtilere kısa sürede bunama, konuşma bozuklukları, yürüme zorluğu, kramp gibi belirtiler eklenmektedir.
Deli Dana Hastalığı Tanı ve Tedavisi
Deli dana sağlık sorununda bulaş riski nedeniyle biyopsi uygulanmamaktadır. MRG, EEG gibi yöntemler kullanılıp klinik bulgular takip edilerek hastalığın tanısı konulabilmektedir. Hastalığa sebep olan prion proteini ısı, kimyasallar gibi yöntemlerle yok edilemediğinden hastanın yakınında olan kişilerin sıkı önlemler alması oldukça önemlidir. Deli dana hastalığının günümüz şartlarında tedavisi mümkün değildir. Hastalığa ait belirtilerin şiddetini azaltmaya yönelik çeşitli tedaviler uygulanabilmektedir.