Egzama oldukça sık karşılaşılan ve ciltte yoğun kuruluk, pullanma ve kaşıntıya neden olan kronik bir sağlık sorunudur. Yaygın olarak zannedilenin aksine egzama bulaşıcı bir hastalık değildir. Egzama sağlık sorunu genetik ve çevresel faktörlere bağlı olarak ortaya çıkabilmektedir. Hayat kalitesini düşüren ve özgüven sorunlarına neden olabilen egzama her yaş ve cinsiyette ortaya çıkabilmektedir. Vücudu alerjen maddelere karşı duyarlı olan kişilerde egzama görülme olasılığı daha yüksektir. Cildin üst tabakasını sağlamlaştıran bir proteinin eksikliği nedeniyle ortaya çıkan egzama sağlık sorununda genetik aktarım önemli bir rol oynamaktadır. Stres, aşırı titizlik gibi faktörlerde egzama oluşma olasılığını arttırmaktadır.
Egzama Belirtileri
Egzama her yaşta ortaya çıkabilmekle birlikte genellikle çocukluk döneminde belirti vermektedir. İlk belirtiler genellikle dirsek, diz gibi cildin daha kuru bölgelerinde ortaya çıkmaktadır. Kuru bir cilt, cilt derisinin kalınlaşması, ciltte pullu görünüm ve renk değişiklikleri en sık gözlemlenen egzama belirtileridir. Deride su toplanması, kaşınma nedeniyle ortaya çıkan yaralar, ciltte aşırı duyarlılık ve hassasiyette sık görülen belirtiler arasındadır.
Egzama Tanı ve Tedavisi
Egzama sağlık sorununun tanı sürecinde öncelikle fiziki muayene uygulanır ve ardından alerjen maddelerin belirlenmesi için bir takım alerji testleri uygulanır. Egzama kronik bir hastalıktır ve belirtilerin kontrol altında tutulmasına yönelik tedavi uygulanmaktadır. Steroid içeren özel kremler, antihistaminik kaşıntı kremleri ve ağız yoluyla alınan kortikosteroid içerikli ilaçlar egzama tedavisinde sıklıkla kullanılmaktadır.