
Farenjit boğaz veya yutak bölgesinin tahriş olması sonucunda oluşan ve oldukça sık karşılaşılan bir sağlık sorunudur. Farenjit özellikle kış aylarında sık görülmektedir ve akut, kronik olarak ikiye ayrılmaktadır. Akut farenjit genellikle virüsler nedeniyle oluşmaktadır ve soğuk algınlığı gibi enfeksiyonlarla birlikte ortaya çıkmaktadır. Kuru hava, kısa süreli kimyasal maruziyeti gibi nedenlere bağlı olarakta akut farenjit oluşabilmektedir. Kronik farenjit boğazın çeşitli nedenlere bağlı olarak tahriş olması sonucunda oluşmaktadır ve çeşitli faktörler kronik farenjit oluşumu riskini arttırmaktadır. Burunda kemik eğriliği, alerjik hastalıklar, reflü, saman nezlesi gibi sağlık sorunları kronik farenjit oluşması riskini arttırmaktadır. Çok konuşmayı gerektiren işlerde çalışan kişiler, sigara kullanan ve aşırı sıcak soğuk gıdalar tüketen kişilerde de kronik farenjite oldukça sık rastlanmaktadır.
Faranjit Belirtileri
Akut Farenjit sağlık sorununda en sık gözlemlenen belirtiler boğazda ağrı, ateş, halsizlik, burun akıntısı ve yutkunma güçlüğüdür. Kronik Farenjit sağlık sorununda en sık gözlemlenen belirtiler yutkunma sırasında ağrı ve kuru öksürüktür. Kronik farenjit sağlık sorununda akut farenjite kıyasla daha hafif ve daha uzun süreli belirtiler gözlemlenmektedir.
Farenjit Tedavisi
Akut farenjit tedavisinde öncelikle hastalığın bakteriyel kaynaklımı yoksa viral mi olduğu belirlenerek farklı yöntemler izlenmektedir. Bakteriyel kaynaklı akut farenjit tedavisinde genellikle antibiyotikler kullanılmaktadır. Viral kaynaklı durumlarda mevcut belirtileri hafifletmeye yönelik tedaviler kullanılmaktadır. Kronik farenjit sağlık sorununda hastalığa neden olabilen etmenlerin tespit ve tedavi edilmesi, sigara, toz maruziyeti gibi durumlardan kaçınılması oldukça önemlidir.