Demir minerali genel sağlığın korunması ve metabolizmanın sağlıklı şekilde işlemesi için oldukça önemli bir yere sahiptir. Ferritin vücudumuza aldığımız demir mineralinin depolanıp kullanılmasından sorumlu protein kompleksidir. Demirin çözünmesi, depolanması ve salınımından ferritin sorumludur. Demir eksikliği ve kansızlıktan şüphelenilmesi halinde vücutta mevcut olan demir miktarını ölçmek amacıyla ferritin testi uygulanmaktadır. İdeal ferritin seviyesi yaş, cinsiyet gibi faktörlere bağlı olarak farklılık gösterebilmekle birlikte kadınlarda 20-200 ml/ng, erkeklerde ise 20-500 ml/ng seviyesi normal kabul edilmektedir. Kadınlarda değerin daha düşük olma nedeni her ay görülen adet kanamalarıdır.
Ferritin Düşüklüğü
İdeal kabul edilen değerlerin altında ferritin seviyesi gözlemlendiğinde anemi yani halk arasında bilinen haliyle kansızlık sağlık sorunu ortaya çıkmaktadır. Demirin yetersiz olması sonucunda alyuvar hücrelerinin üretimi sekteye uğrayacağından demir eksikliği anemisi gözlemlenmektedir. Ferritin düşüklüğüne neden olabilecek pek çok faktör mevcuttur. Aşırı kafeinli içecek tüketimi, dengesiz beslenme, aşırı kanamalı adet dönemleri, gebelik en sık görülen ferritin düşüklüğü nedenleridir. Kronik hastalıklar, çeşitli yaralanmalar, bağırsak problemleri, c vitamini eksikliği de ferritin düşüklüğüne sebep olabilmektedir. Ferritin düşüklüğü halsizlik, iştahsızlık, baş dönmesi, soluk cilt rengi, unutkanlık, üşüme hissi, odaklanma sorunları gibi pek çok soruna neden olabilmektedir.
Ferritin Düşüklüğü Tedavisi
Ferritin düşüklüğü tespit edildiğinde öncelikle altta yatan nedenin araştırılarak tedavi edilmesi oldukça önemlidir. Herhangi bir sağlık sorununa bağlı olarak gelişmeyen ferritin düşüklüğü tedavisinde demir takviyeleri, ilaçlar kullanılabilmektedir. Çay, kahve tüketiminin azaltılması, bol c vitamini alınması, kırmızı et tüketiminin arttırılması ve demir yönünden zengin gıdaların tüketilmesi de tedavide oldukça önemli bir yere sahiptir. Kabuklu deniz hayvanları, sakatat, brokoli, lahana ve fasulye demir yönünden zengin gıdalar arasındadır.