Mide zarında çeşitli nedenlere bağlı olarak iltihap oluşmasına gastrit adı verilmektedir. Gastrit akut ve kronik olmak üzere iki farklı şekilde ortaya çıkabilmektedir. Mide zarında pek çok farklı nedene bağlı olarak iltihap oluşabilmektedir. Midenin iç duvarını koruyan duvarda meydana gelen zayıflama ve yaralanmalar enfeksiyona neden olabilmektedir. Bakteriyel enfeksiyonlar, Chron hastalığı, Sarkoidoz, AIDS gibi sağlık sorunları gastrit sebebi olabilmektedir. Aşırı alkol kullanımı, yoğun stres, düzenli ağrı kesici kullanımı da sık görülen gastrit sebepleri arasındadır. Gastrit sağlık sorunundan korunmak için hijyen kurallarına dikkat edilmeli, alkol ve ağrı kesici kullanımında dikkatli olunmalı ve gastrit belirtileri gözlemlendiğinde uzman hekime başvurulmalıdır. Gastrit tedavi edilmediğinde mide ülseri, mide kanamasına yol açabilmektedir ve mide kanseri riskini arttırabilmektedir.
Gastrit Belirtileri
Gastrit sağlık sorunlarının en sık gözlemlenen belirtileri üst karında hissedilen yanma ve ağrı hissidir. Belirtiler yemeklerden sonra hafifleyebilir veya şiddetlenebilir seyirdedir ve yemeklerden sonra kusma, mide bulantısı da gözlemlenebilir. Gastrit belirtileri bir haftadan uzun sürüyorsa mutlaka bir uzmana başvurulmalıdır.
Gastrit Tanı ve Tedavisi
Gastrit şüphesiyle uzman hekime başvurulduğunda öncelikle hastanın öyküsü alınır, fiziki muayene uygulanır ve ardından çeşitli testler uygulanır. Üst sindirim sisteminin incelenmesi için sıklıkla endoskopi uygulanmaktadır. Gastrit sağlık sorununun tedavisi etken nedene göre farklılık göstermektedir. Bakteriyel kaynaklı durumlarda antibiyotiklerden faydalanılmaktadır. Mide asidini düzenleyen ilaçlar da gastrit tedavisinde sıklıkla kullanılmaktadır. Küçük ve sık öğünlerle beslenmek, baharatlı, asitli yiyeceklerden uzak durmak ve alkolden kaçınmak tedavi sürecine destek sağlayarak belirtilerin şiddetini hafifletmektedir.