
Jinekomasti erkeklerde meme dokusunda meydana gelen iyi huylu büyümeye verilen isimdir. Östrojen ve testosteron hormonlarında meydana gelen dengesizlikler nedeniyle oluşan jinekomasti her iki memeyi de etkileyebilir veya düzensiz seyirle ilerleyip memelerin birbirinden farklı boyuta ulaşmasına neden olabilir. Jinekomasti göğüsler ağrı hissine ve özgüven sorunlarına neden olabilir ve her yaş grubunda ortaya çıkabilir. Bazı ilaçların yan etkileri, uyuşturucu ve alkol kullanımı, anabolik steroidler ve antidepresanlar, kalp ilaçları jinekomasti oluşması riskini arttırabilmektedir. Klinefelter sendromu, hipofiz yetmezliği, obezite, adrenal bezlerini veya hipofiz bezini etkileyen bazı tümörler karaciğer sorunları ve siroz gibi sağlık sorunları da riski arttıran faktörler arasındadır.
Jinekomasti Belirtileri
Şişmiş meme dokusu, göğüslerde hassasiyet jinekomasti sağlık sorununun en sık gözlemlenen belirtileridir. Meme başlarından birinde veya her ikisinde akıntı meydana gelmesi de sık görülen belirtiler arasındadır. Bu belirtiler gözlemlendiğinde en kısa sürede uzman hekime başvurulmalıdır.
Jinekomasti Tanı ve Tedavisi
Jinekomasti sağlık sorununun tanı sürecinde öncelikle hastanın öyküsü alınır ve fiziki muayene uygulanır. Jinekomasti tanısı konulan kişilerde etken nedenin araştırılması için ek testler uygulanması gerekebilmektedir. Jinekomasti sağlık sorunu kişinin hayatını etkileyebilecek düzeyde seyrettiğinde ilaç tedavisi ve cerrahi müdahale uygulanarak tedavi edilebilmektedir. Liposuction uygulanarak meme yağının alınması ve Mastektomi yani meme bezi dokusunun tamamen çıkartılması sıklıkla uygulanan cerrahi yöntemlerdir. Ergenlik döneminde hormonal değişimler nedeniyle ortaya çıkan vakalar iki yıldan kısa bir sürede tedavi edilmeden iyileşebilmektedir.