Kabakulak 5-9 yaşları arasında gözlemlenebilen, tükürük bezlerinin inflamasyonu ile meydana gelen bir sağlık sorunudur. Menenjit, testis enfeksiyonu ve işitme kaybına neden olabilen kabakulak hastalığı bulaşıcıdır. Kabakulak MMR adı verilen aşı önlenebilmektedir ve kabakulak olan kişilerin 9 gün süreyle başkalarına temas etmekten kaçınmaları gerekmektedir. Kabakulak sağlık sorunu genellikle ciddi bir komplikasyona neden olmadan 2 hafta içerisinde idrarla atılmaktadır ve hastalık son yıllarda yaygınlaşan aşılar sayesinde daha nadir görülmektedir. Kabakulak damlacık yoluyla bulaşabilmektedir. Enfekte kişilerin kullandığı bardak, kaşık, çatalı veya kişisel eşyalarını kullanmakta hastalığın bulaşmasına neden olabilmektedir. Kabakulak sağlık sorununun en sık gözlemlendiği dönem hastalığın belirti vermesinden iki gün öncesi ve 4 gün sonrasıdır. Genellikle çocuklarda görülse de yetişkinlere de bulaşabilmektedir.
Kabakulak Belirtileri
Kabakulak bulaştıktan iki üç hafta sonra belirtiler ortaya çıkmaktadır. Kabakulağın en net belirtisi tükürük bezlerinde meydana gelen şişmedir. Çiğneme, yutma zorlukları, yüksek ateş, baş ağrısı ve halsizlikte sık görülen belirtilerdir. Yetişkinlerde belirtiler çok daha şiddetli gözlemlenmektedir.
Kabakulak Tanı ve Tedavisi
Kabakulak sağlık sorununun tanı sürecinde öncelikle fiziki muayene uygulanır ve ardından kan testi yapılarak hastalığın tanısı konulur. Kabakulağın tedavisi yoktur uygulanan tedavi belirtileri hafifletmeye yöneliktir. Genellikle basit ağrı kesiciler, ateş düşürücüler ve istirahatla tedavi sağlanmaktadır. Kabakulak aşısı 12. Ayda ve ilköğretim birinci sınıfta üçlü aşı olarak uygulanmaktadır.