Detaylı bilgi almak ve randevu oluşturmak için formu doldurun, biz sizi arayalım.
Kronik hastalıklar, cinsiyet fark etmeksizin belirti vermeden ilerleyebilmekte, erken olarak tespit edilmediğinde yaşam standardını oldukça düşürerek, ölüm ile sonuçlanabilmektedir. Bu nedenle düzenli olarak yapılacak checkup sizi geleceğe güvenle hazırlar.
Fizyolojik olarak kadınlarda görülen hastalıklar, doğumsal faktörler, yaşam standartlarımız cinsiyet faktörünü göz önünde bulundurarak, kadın sağılığı açısından değerlendirilmesini önemli kılmaktadır.
Checkup yaptırırken nelere dikkat etmeliyiz?
Checkup programı kişiye özel yaş skalası dikkate alınarak, bireyin geçirmiş olduğu rahatsızlıklar, yaşam alışkanlıkları, aileden gelen genetik rahatsızlıklar, sigara ve alkol kullanımı, çevre faktörleri dikkate alınarak hazırlanmalıdır.
Erken tanı ile kadınlarda osteoporoz, rahim ağzı kanseri, meme kanseri, kolon kanseri, tansiyon, kolesterol, Alzheimer gibi rahatsızlıklar erken tanı ile hayat kurtarabilmekte olup bunun yanı sıra yaşam kalitesinin artırılabilmesi için tedavi planı hazırlanabilmektedir.
Bu nedenle kadın checkup programları 40 yaş altı ve üstü olarak ikiye ayrılmaktadır.
Kadınlarda kalp sağlığı ve diyabet sağlığı açısından;
Kadınlar da yapılacak checkup programlarında özellikle 40 yaş üzerinde kalp sağılığı açısından öncellikle genetik açıdan değerlendirilmek üzere; sigara ve alkol kullanımı, şeker hastalığı, kan yağlarının yüksekliği, şişmanlık, hareketsiz yaşam, hipertansiyon ve stres kalp sağlığı açısından birincil derece mutlaka yapılması gereken bir tarama testidir.
Kadınlar da vitamin ve mineral değerleri açısından;
Kadınlar da özellikle adet döneminde yaşanan kanamalar sebebiyle demir eksikliği, kansızlık sık görülen bir hastalıktır. Kadınlarda her yaşta vitamin ve mineral değerlerinin ölçümü yapılması önerilmektedir. Bu tarama testlerinin sayesinde osteoporozu da etkileyen kalsiyum eksikliğinde 40 yaş üstünde düzenli takip edilerek tedavi planlaması yapılabilmektedir.
Kadınlarda hormon değerleri açısından;
Kadınlar da erkeklere oranla daha çok tiroid rahatsızlıklarının görülmesi ve yaş ortalamasının artması tiroid rahatsızlığının sıklığını artırmaktadır. Tiroid hastalıklarının ve diğer hormon rahatsızlıklarının teşhisinde laboratuvar ve radyolojik testler uygulanarak ile tedavi planlaması ve kontrolü sağlanmalıdır.
Hamilelik planlayan kadın sağılığı açısından;
Hamilelik planlayan kadınlara yönelik olarak hazırlanacak check up programında özellikle folik asit, vitamin b12, demir düzeyleri, şeker ve kolesterol değerleri, hormon değerlerinin takibi düzenli olarak yapılarak sağlıklı gebelik dönemine hazırlık yapılabilmektedir.
Kadınlarda en sık ölüm sebebi nelerdir?
Kalp ve damar hastalıkları kadınlarda en sık karşılaştığımız ölüm sebeplerindendir. Bu durumu çağımızın hastalığı kanser takip etmektedir. Kadınlarda sık görülen akciğer, meme, kolon, rahim ağzı en sık karşılaştığımız kanser türlerinden olup akciğer hastalıkları, Alzheimer, felçler takip etmektedir.
Sağlıklı Kadınlarda Check- up Paketlerimize Dahil Testlerimiz
1-Smear testi nedir?
Rahim ağzı kanserine yönelik bir taramadır. Kanseri erken tespit amacıyla uygulanan bir tarama testidir. Korunma yöntemi olarak aşılanma önerilmektedir.
2- Smear Testi nasıl uygulanır?
Smear Testi, rahim ağzı ( serviks ) denilen bölgeden 5-10 saniye gibi kısa süre içinde ağrısız olarak fırça yardımıyla sürüntü alınması işlemidir
3- Smear Testi Hangi sıklıkla tekrarlanmalıdır?
Smear testi sonuçlarına göre rahim ağzında kanser öncüsü hücreler ( displazi ) saptanması halinde hastanın belirli aralıklarla kontrole gelmesi gerekmektedir. Hasta kontrollere gelmez ve gerekli tedavileri almaz ise;
Hafif dereceli bozukluklarda 10-14 yıl içinde
Şiddetli displazilerde 1-5 yıl içinde rahim ağzı kanserine dönüşme riski vardır.
Bu nedenle yıllık kadın doğum kontrolleri ve smear testi yapılması, smear testi veya biyopside kanser öncüsü hücrelerin saptanması durumunda düzenli kontroller büyük önem taşımaktadır.
4- Mammografi ve Meme US Nedir?
Mammografi: Kadının meme dokusunu ayrıntılı olarak inceleyen, düşük dozda ışın kullanarak meme filmi çekilme işlemidir.
Meme us: Meme dokusunun incelenmesi için yapılması gereken bir tetkik yöntemidir.
Mammografi ve meme us hangi sıklıkla tekrarlanmalıdır?
Memesinde sorun tespit edilen her yaştaki kadına ve herhangi bir sorunu olmayan 40 yaş ve üstü kadınlara (yaşa bağlı olarak belirli aralıklarla) çekilmelidir.
Her kadın; 40 yaşlarında ilk mamografisini çektirmelidir.
40-50 yaşları arasında her iki yılda bir kez çekilmelidir.
50 yaş ve üzerinde her yıl bir kez çekilmelidir.
Eğer ailede meme kanseri hikâyesi varsa; ilk kontrol mamografisi yaşı 30, sıklığı her yıl bir kez olmalıdır.
Yüksek riskli kadınlarda mamografi yeterli değildir.
KADIN CHECK UP PROGRAMLARI
Detaylı bilgi ve Randevu için;
Telefon: 0232 977 77 00
Detaylı bilgi almak ve randevu oluşturmak için formu doldurun, biz sizi arayalım.