Op. Dr. Alper Özbakkaloğlu
Kalp ve Damar Cerrahisi
Prof. Dr. Bektaş Battaloğlu
Kalp ve Damar Cerrahisi
Lazerle varis tedavisi nasıl yapılır?
Lazerle Varis Tedavisi Varis sorunu ile doktora başvuran hastalar öncelikle detaylı bir muayene ve araştırma sürecinden geçerler. Kişinin tıbbi geçmişi ve genel sağlık durumu değerlendirilmesinin yanı sıra çeşitli radyolojik görüntülerle varis tespit edilir. Renkli Doppler ultrason, günümüzde varis teşhisi için ana yöntemdir.
Varis teşhisi konulduktan sonra lazer tedavisi lehine karar vermek mümkündür. varis lazer tedavisi; Özel olarak tasarlanmış bir kateter kullanılarak yetersiz bir damara sokulur. Lazer enerjisi ile damarlar içeriden yakılarak işlevsiz hale gelir. Böylece dolaşım sistemine ait kan diğer damarlara ulaşır. Lazer yakımı nedeniyle etkisiz kalan damar zamanla küçülür ve kaybolur ve varislerin neden olduğu hastalıklar durur. Bu süreçte varislerin alınması gerekebilir. Lazer ile varis tedavisi yaklaşık 40 dakika sürer ve uygulama sonrası hastanın bacağı medikal bandajla sarılarak aynı gün taburcu edilir. Ayrıca ameliyattan sonra bir süre kompresyon çorapları önerebiliriz. Lazerle varis tedavisinde anestezi kullanılmaz. Ağrı basit ve daha güvenli yöntemlerle hafifletilir. Bu süre zarfında uyumanıza gerek yoktur. Bazı hastalarımız işlem sırasında kitap okumak veya müzik dinlemek isteyebilirler.Her halükarda tedavi ağrısız ve konforludur. Varis oluşturan ve kapakçığı arızalı olan ana damara uygulanır. Bu damarlar bacağın önündeki büyük iliak damar ve bacağın arkasındaki küçük iliak damar veya bunların dallarıdır.
Lazerle Varis Tedavisi Sonrası
Lazerle varis tedavisinden sonra iyileşme süresi genellikle kısadır ve hasta günlük aktivitelerine devam edebilir. Uygulama sonrasında 1 hafta ve üzeri kompresyon çorapları giyilmelidir. Varisli damarların lazer tedavisinden sonra, şişmeyi azaltmak için evde bir buz torbası kullanılabilir. Ayrıca uzun süre ayakta durmamak ve sürekli oturmamak da gereklidir. Günde 3 kez 15-20 dakika yürümek gerekir ancak ağır egzersizlerden kaçınılmalıdır. Ayrıca iyileşme sürecinde uygulama yapılan bölgenin belirli bir süre su ile temas etmemesi önemlidir.