Omuz Çıkıkları
Omuz çıkığı eklem çıkıkları arasında en sık görülenidir. Çıkık anı çok ağrılıdır ve çoğunlukla tıbbi müdahale ile yerine oturtulması gerekir. İdeal olan çıkığın anestezi altında oturtulmasıdır. Bu şekilde hastanın omuzunun daha fazla hasar görmesi engellenir. Bazı durumlarda omuz tam çıkmaz ve kendiliğinden yerine oturabilir. Çıkıp kendiliğinden yerine otursa bile ileri yönelik sakatlık olmaması için mutlaka en kısa zamanda uzman bir ortopedi doktoruna başvurulması gerekir.
Yapılan muayene ve detaylı görüntülemeler sonucunda omuz çıkığının tanısı konulabilir. Omuz çıkıkları genç hastalarda cerrahi tedavi gerekir. Cerrahi gerekmeyen hastalarda uygun tedavi kısa süreli istirahat ve hastaya uygun rehabilitasyon şeklindedir.
OMUZ ÇIKIĞI AMELİYATI: BANKART TAMİRİ
Ön omuz çıkığı sonrası oluşan labrum yırtığının, omuz eklemini stabilize etmek için artroskopik olarak tamiridir. Omuz çevresinden 2 ya da 3 adet küçük kesiler (delik) ile yapılır. Dikişler kemikten ayrılmış labrum dokusundan geçirilerek, labrumun orjinal yerine yerleştirilmesini takiben biyolojik olarak emilebilen vidalar ile kemiğe sabitlenir. Bu ameliyat sonucunda omuz ekleminin anatomisi tekrardan oluşturulup, eklem stabilize edilmiş olur.
Bankart Yırtığı Nedir?
Ön alt labrum, öne omuz çıkığında, omuz eklemini yerinde tutan statik dengeleyici yapıdır. Bu yapının yırtılmasına Bankart Yırtığı denir.
Kemiksel Bankart Nedir?
Omuz yuvasının kemiksel (glenoid) bölümünü oluşturan yapının ön alt bölgede kırılmasıdır. Eğer kırık bu yuvanın üçte birinden fazla ise cerrahi gerekir.
Artroskopik Bankart Tamiri Nedir?
Artroskopik bankart tamiri, omuz çıkığı sonucu kemik yapıdan yırtılarak ayrılan ön alt labrumu, sütür ankor vidalar ile glenoid kemiğine tespitidir. Bu ameliyatın amacı omuzun tekrar çıkmasını önlemektir.
Artroskopik Kemiksel Bankart Tamiri Nedir?
Kırılmış olan glenoid kenarının artroskopik olarak vidalar ile tamiridir. Bu tamir sonucunda glenoid yapının kenarları ve hacmi tekrar oluşturulup çıkık olması önlenir.
Bankart Tamiri Ne Kadar Sürede İyileşir?
Ameliyat sonrası, yaklaşık olarak kol askısında 6 hafta tutulur. Bu sürede omuz eklemi tamamen hareketsiz bırakılmaz, pasif hareketlere izin verilir. Askı çıktıktan sonra fizyoterapiye başlanır. Yaklaşık 2-3 ay sonra eklemde tam hareket açıklığı elde edilir.
Açık Omuz Çıkığı Ameliyatı (Laterjet Ameliyatı) nedir?
Omuz çıkığı çok kere tekrar etmiş (10 ve üzeri) hastalarda dokular çok fazla bozulduğu için kapalı omuz çıkığı ameliyatı (artroskopik tedavi) yetersiz kalabilir ve ameliyattan sonra bile çıkık tekrar edebilir. Bu şekilde omuzu çok sayıda çıkan hastalarda ya da kapalı cerrahi geçirmiş ve tekrar çıkmış olanlarda açık cerrahi yöntemler gerekir. Bu yöntemlerden en sık uygulananı Laterjet ameliyatı olarak adlandırılan, omuzun ön tarafına kemik parça getirilip vidalarla tespit edildiği yöntemdir. Yaklaşık 10 cm cerrahi kesiden yapılan bu yöntem sonrasında hastada tekrar çıkma ihtimali oldukça düşmektedir.