Detaylı bilgi almak ve randevu oluşturmak için formu doldurun, biz sizi arayalım.
Orta kulak iltihabı, orta kulakta yani kulak zarının iç bölümünde başlayan iltihaplı bir hastalıktır, tanı ve tedavi uygulamaları kulak burun boğaz branşı tarafından gerçekleştirilmektedir. Orta kulak iç ve dış kulağın tamamen orta alanında bulunan, oldukça küçük ve içinin hava dolu olduğu bir kulak katmanıdır. Bu küçük bölge işitme kabiliyeti açısından değerlendirildiğinde oldukça kritik bir işleve sahip olduğu görülmektedir. Çünkü kulağın algıladığı ses titreşimleriyle beyin arasında iletişim sağlayan nokta orta kulak bölümüdür. Orta kulak bölümünün bu denli önemli olmasında kulak zarının ve çeşitli kemikçiklerin bu küçük bölgede olmasının büyük etkisi bulunmaktadır. Eğer bu bölgede iltihaplı problemler gelişirse orta kulak iltihabı oluşmaktadır ve bu hastalık tedavi edilip kontrol altına alınmadığı zaman ciddi problemleri tetikleyebilir.
Orta kulak iltihabının oluşumunda çoğunlukla bakteri ve virüs gibi etkenler rol oynamaktadır ancak bazı durumlarda bağışıklık sisteminin düşüklüğü sebebiyle de orta kulak iltihabı oluştuğu görülebilir. Ortaya çıkış şekline göre orta kulak iltihabının yalnızca tek bir kulakla kısıtlı kalma ihtimali bulunmaktadır ancak bazı durumlarda her iki kulakta birden görülmektedir. Farklı kulak burun boğaz hastalıklarının da etkisiyle orta kulak iltihabının meydana gelebileceği bilinmektedir. Her yaşta insanda ortaya çıkabilen orta kulak iltihabı, ileri seviyelerinde ciddi hayat kalitesi düşüklüğü ortaya çıkarmaktadır. Orta kulak iltihabı çoğunlukla medikal tedavi ile kontrol altına alınabilirken bazı özel durumlarda farklı tedavi yöntemlerinden yararlanmak mümkündür.
Kulakta ağrı problemi ile ortaya çıkan orta kulak iltihabı hafife alınmaması gereken bir hastalıktır, bunun sebebi bazı durumlarda işitme kaybı dahi oluşturabilmesidir. Orta kulak iltihabı ağrılı yakınmalar başta olmak üzere çok sayıda belirti verirken, bazı durumlarda sessizce ilerleyerek bir anda hastayı çeşitli problemlerle karşı karşıya bırakabilir.
Orta kulak iltihabının oluşmasında gribal enfeksiyonların etkisi bulunmaktadır. Yanı sıra östaki borusunda meydana gelen tıkanmaların orta kulak iltihabını tetiklediği bilinmektedir. Özellikle kulak içinde biriken mukus olağan sürecinde akamazsa orta kulak iltihabını oluşturabilmektedir.
Orta kulak iltihabı bazı durumlarda sessiz bir şekilde oluşsa da çoğu zaman çok sayıda yakınma ile birlikte ortaya çıkmaktadır. Elbette bu yakınmalar arasında en sık rastlanan ağrılı yakınmalardır. Kulak merkezli olarak ortaya çıkan bu yakınmalar tüm baş ve boyun bölgesine yayılabilir. Kulak merkezli ağrıların zonklayarak ağrıması, iltihaplı oluşumların etkisiyle şiddetlenir ve hastaların günlük yaşamları ciddi şekilde etkilenir. Ağrılı yakınmaların yanı sıra ateş, dönemsel gerçekleşen işitme problemleri, kulak tıkanıklığı, kulakta akıntı gibi belirtiler görülebilir. Kontrol altına alınmayan orta kulak iltihapları kulak zarında delik açabilir ve bu tip durumlarda ileri seviye işitme kaybına ek olarak dönemsel olarak kanlı akıntılar görülebilir. Tüm bunların dışında denge ve koordinasyon problemleri, bitkinlik ve baş dönmesi problemleri ile karşılaşmak mümkündür.
Orta kulak iltihabı ortaya çıktığında belirtiler direkt olarak şüpheyi doğurur. Doktorun kulak içini incelemesiyle orta kulak iltihabı teşhisini koyması mümkündür. Bu noktadan sonra tedavi planlaması başlamaktadır. Öncelikle mevcut problemleri ortadan kaldıracak, yakınmaları iyileştirecek medikal tedavi başlamaktadır. Orta kulak iltihabının temizlenmesinin yanı sıra antibiyotikler, spreyler, damlalar veya ağızdan alınan ilaçlarla medikal tedavi başlar. Bu süreçte ağrı kesicilerden ve ateş düşürücülerden yararlanmak mümkündür. Medikal tedavinin yeterli olmadığı ya da hastanın medikal tedaviye yanıt vermediği durumlarda cerrahi seçeneklere yönelmek başka bir seçenek olabilir. Cerrahi seçenekler kulak zarının sağlığını korumak ve kulak zarının tehlikeli bir şekilde delinmesini önlemek için, kulak zarının kendisinde kontrollü bir şekilde açılan kesi sürecini içermektedir. Bu cerrahi operasyon sonrasında medikal destekli tedavi sürdürülmelidir.
Detaylı bilgi almak ve randevu oluşturmak için formu doldurun, biz sizi arayalım.