Detaylı bilgi almak ve randevu oluşturmak için formu doldurun, biz sizi arayalım.
Pelvik ağrı ve fonksiyon bozuklukları pelvik taban üzerinde ortaya çıkan birtakım problemleri kapsamaktadır ve tanı, tedavi süreci kadın hastalıkları ve doğum birimi tarafından yapılmaktadır. Pelvik taban leğen kemiğinin alt tarafında bulunan destek katmanı olarak bilinmektedir. Pelvik tabanla alakalı çok sayıda rahatsızlık yaşanabilir. Örneğin cinsel aktivitelerin pelvik tabanla ilgisi bulunmaktadır ve buna bağlı olarak pelvik taban egzersiz uygulamaları yapılmaktadır. Pelvik tabanda problemler yaşandığı takdirde ağrılı yakınmaların ortaya çıkması mümkündür, üstelik pelvik tabanın sağlıklı bir şekilde işlevini yerine getiremediği durumlarda cinsellik başta olmak üzere çok sayıda fonksiyon bozukluğu yaşanabilir. Pelvik taban problemlerinde pelvik taban ve çevre kaslarının sağlıklı bir şekilde kasılıp gevşeyememesi bu rahatsızlıkların oluşumunda direkt olarak etkilidir.
Pelvik ağrı ve fonksiyon bozukluklarının temelinde pelvik taban kasları ve çevre kasları bulunmaktadır. Bu kasların sağlıklı çalışmadığı durumlarda idrar gerçekleştirirken çeşitli sıkıntılarla karşılaşmak mümkündür. Hatta dışkılama sürecinde dahi hastaların istenmeyen durumlarla karşılaşmaları mümkündür. İdrar gerçekleştirilmesi, dışkılama ve cinsellik her biri pelvik taban kaslarının sağlıklı bir şekilde çalışması ile alakalıdır. Pelvik taban kaslarında gerçekleşen kasılma hareketleri neticesinde tüm bu faaliyetler başarılı bir şekilde gerçekleştirilmektedir.
Pelvik taban problemlerinde idrar gerçekleştirme sıkıntıları ve cinsellikle alakalı problemler pelvik taban egzersizleri ile tedavi edilebilir. Bu egzersizler pelvik taban kaslarının tekrar aktif bir şekilde çalışmasına odaklanmaktadır ve bu kas grubunu güçlendirmeye çalışır. Güçlenen pelvik taban kaslarının kasılma ve gevşeme hareketi daha güçlü olduğunda yaşanan problemlerin ortadan kalkma ihtimali söz konusudur.
Pelvik taban ağrıları ve fonksiyon problemlerinde dışkılama sorunları ise ek tedaviler gerektirebilir. Pelvik ağrıların hastalarda en çok yakınma oluşturduğu durumlar dışkılama ile ilgili olan problemlerdir. Pelvik Dissinerji, Proktalgia Fugaks, Koksigodini ve Levator Sendromu gibi problemler hastalarda ağrılı yakınmalara neden olabileceği gibi fonksiyon problemleri de oluşturabilir. Bu hastalıklar kadın hastalıkları ve doğum kapsamında tanı ve tedavi uygulamaları ile kontrol altına alınabilir, iyileştirilebilirler.
Makat bölgesinde ağrı oluşturan bir hastalıktır ve pek çok yönden Levator Sendromu ile de benzerlik göstermektedir. Geceleri ortaya çıkan anorektal ağrılar hastaların hayat kalitesinde düşüşe neden olabilir. Ortaya çıkan ağrılar önceden bir belirti vermeden bir anda doğabilir. Ortaya çıkan ağrı kramplar şeklinde ataklar gösterebilir ve masaj, sıcak su ve defekasyon ile azaltılabilir. Tedavi uygulamaları yönünden Levator Sendromu ile benzerlik göstermektedir.
Makatta ağrı olarak bilinen Levator Sendromu oluşturduğu ciddi ağrılı yakınmalarla hastaların hayat kalitesinde büyük düşüş yaşatabilir. Levator Sendromu ortaya çıktığında ataklar halinde gelen ağrılar oluşur ve bu şiddetli ağrıların çoğunlukla merkez noktası makatın sol tarafı olmaktadır. Dışkılama gerçekleştiğinde bu ağrılarda da artış ortaya çıkabilir. Levator Sendromu hastalığının dışkılama problemleri yani ishal, kabız gibi problemler sebebiyle tetiklenebildiği, aynı zamanda tuvalette uzun süre oturma alışkanlığı olan hastalarda sıklıkla ortaya çıktığı bilinmektedir. Yanı sıra doğum, ata binmek ve bisiklet sürmek gibi düzenli eylemler, çeşitli cerrahi uygulamalar ve bağırsak problemleri Levator Sendromu problemini doğurabilir.
Levator Sendromu rektal muayene ortaya çıkarılabilir çünkü Levator Sendromu makat bölgesinde bulunan Levator kasında gerçekleşmektedir. Eğer bu kas ciddi şekilde kasılma gösterdiyse hasta öyküsüyle birlikte Levator Sendromu probleminin oluştuğu söylenebilir. Sıcak oturma banyoları ve kas gevşetici medikal tedavilerle Levator Sendromu tedavi edilebilir. Amaç kasılmış olan ve gevşeyemeyen Levator kasını rahatlatmaktır. İleri seviye problemlerde elektro galvanik akım, levator masajı, steroid enjeksiyonu, biofeedback ve botoks uygulamaları yapılabilir.
Koksigodini yani kuyruk sokumunda meydana gelen ağrılar spazmlar ve ataklar halinde ortaya çıkarak hayat kalitesinde ciddi düşüş yaşatabilir. Hasta öyküsünün dinlenmesiyle Koksigodini şüphesi oluşursa radyolojik incelemeler ve manyetik rezonans uygulamalarına başvurulur. Ağrı kontrolü sağlamak için antidepresan medikal tedaviye başvurulabilir. Ayrıca normal ağrı kesicilerle süreci yönetmek de mümkündür. Sıcak uygulama ile rahatlama gerçekleşebilir.
Detaylı bilgi almak ve randevu oluşturmak için formu doldurun, biz sizi arayalım.