Spor Hekimliği
Profesyonel ve rekreasyonel sporcuların sağlığını araştırmasıyla tanınan spor hekimliği alanı, spor yaralanmaları dışında hareketsizliğin bireyler üzerindeki etkilerini inceleyen bir tıp dalıdır. Spor hekimliği uzmanları da bu tür istenmeyen durumların önüne geçebilmek için çalışmakta, egzersiz ve egzersize bağlı rahatsızlıkları ve yaralanmaları her düzeyde tedavi etmektedir. Spor yaralanmalarının en sık ne zaman meydana geldiğini ve nasıl önleneceğini de bilen uzman doktorlar, sakatlanan sporcuları en hızlı ve verimli şekilde normal hayata döndürmeyi hedefliyor.
Spor Hekimliği Hangi Hastalıklarla İlgilenir?
Spor öncesi personelin kondisyon değerlendirmesi,
Müsabakalar öncesi tıbbi muayene ve muayeneler,
Olası yaralanmaları önlemeye yönelik antrenman çalışmaları,
Travma ve yaralanmaların teşhis ve tedavisi ve spor sırasında yaralanmalar
Boyun ve boyun ağrıları: Fiziksel efor sonrası boyun bölgesindeki kas, tendon ve diğer bağ dokularda oluşan gerilmeler sonucu oluşan yaralanmalara bağlı şikayetler olabilir.
Omuz ağrısı: Spordan önce veya sonra, egzersiz sırasında omuz bölgesindeki doku hasarı en sık görülen sorundur.
Dirsek eklemi ağrıları: Kolun sık dairesel hareketleri veya belirli eklemlere ve çevre dokulara baskı uygulayan hareketler sonucu dirseğin kemik ve bağ dokularında iltihaplanma meydana gelebilir. Dirsek ağrısı tenisçilerin ve golfçülerin dirseklerinde sıklıkla görülür.
El ve ayak parmaklarında ağrı: Spor sırasında el veya ayak parmaklarının çarpması doku hasarına neden olabilir. Bölgede iltihaplanma ve şişlik nedeniyle sinir dokusu sıkıştığında karpal tünel sendromu gibi ağrılı rahatsızlıklar ortaya çıkabilir.
Kalça ağrısı: Kalça ekleminin sık hareket etmesi (örn. koşma ve tırmanma) nedeniyle kalça eklemi kireçlenebilir ve/veya kalça çevresindeki dokular iltihaplanabilir. Bu durumlar da ağrıya neden olabilir.
Diz ağrısı: Diz eklemi; Eklem içi ve eklem dışı bağları ve sinoviyal dokuyu içeren karmaşık bir eklem olduğu için spor aktiviteleri sırasında değişen derecelerde ağrıya neden olabilen rahatsız edici hislere maruz kalabilir.
Fibrozis: Tıbbi olarak fibrozit olarak bilinen nodüller, kas içinde oluşan nodüller olarak tanımlanır. Sıkı duran kasların gevşememesi olarak da tanımlanan kulç, bazen şiddetli ağrılara neden olabiliyor. Bu tür ağrıların tedavisi de bu bölümde tartışılmaktadır.
Miyofasyal ağrı sendromu: Kas yaralanması, tekrarlayan hareket ve kas aşırı kullanımından kaynaklanan bu durumu tedavi etmek için fizik tedavi, lokal enjeksiyonlar ve tıbbi tedaviler kullanılır. Bu işlem spor doktorları tarafından yürütülür.