Detaylı bilgi almak ve randevu oluşturmak için formu doldurun, biz sizi arayalım.
Tüp bebek tedavisi, en az 1 yıl boyunca cinsel ilişki yaşamalarına rağmen çocuk sahibi olamayan çiftlerin çocuk sahibi olabilecekleri yöntemlerden biridir. Uzun yıllardır başarıyla uygulanan tüp bebek tedavisi, günümüzde oldukça yaygın hale gelmiştir ve çok sayıda tüp bebek çocuk doğmuş, büyümüş ve sağlıklı bir şekilde yaşamını sürdürmektedir. Tüp bebek tedavisi titizlikle yönetilmesi gereken bir süreç içermektedir.
Tüp bebek tedavi süreci öncesinde ön görüşme gerçekleştirmek ve bu ön görüşme ışığında hareket etmek oldukça önemlidir. Ön görüşme sürecine yapılacak bilgi alışverişi, anne ve baba adaylarının hastalık öyküleri sürecin diğer adımlarının şekillenmesinde etkilidir. Ön görüşme sürecinde çiftin çocuk sahibi olma yolunda geçmişte denedikleri yöntemler ve bir yıl süren cinsel aktivite döneminde oluşan herhangi bir problem olup olmadığına dair bilgi alışverişi gerçekleştirilmektedir. Eğer varsa önceden yapılan tetkiklere ait verilerin ve dokümanların da ön görüşme sürecine getirilmesi gerekmektedir.
Ön görüşme süreci tamamlandıktan sonra, bu süreçte elde edilen bilgiler ışığında yapılacak tetkiklere karar verilmektedir. Tüp bebek tedavisi kapsamında kesinlikle uygulanan bazı tetkikler olduğu gibi, çiftlerin özel durumları söz konusu olduğu takdirde ek tetkiklerle süreç devam edebilir. Bu tetkik sürecinde muayeneler de yapılmaktadır. Fiziksel muayeneyi takip eden süreçte çiftler özelinde ihtiyaç duyulan farklı muayeneler varsa bunların da uygulaması yapılmaktadır. Baba adayları için sperm kapasitesi ve kalitesiyle alakalı tetkikler yapılmaktadır, anne adayları için ise yumurtalıklar ve rahim özelinde tetkikler gerçekleştirilmektedir.
Tetkiklerin gerçekleştirilmesinin önemi, çiftlerin tüp bebek tedavisine uygun olup olmadığını anlamak ve tedavi sürecini şekillendirmek açısından oldukça değerlidir. Tetkikler yapıldıktan sonra tüm veriler uygunluğu gösteriyorsa ve tedavi süreci başarıyla planlanabiliyorsa tüp bebek tedavi süreci başlar. Bu noktada yapılacak ilk işlem yumurta üretiminin artırılmasına yönelik çalışmalardır. Bunun için kadınlarda adet döneminin 2. veya 3. günü beklenmektedir. Bu süreçte iğne tedavisi kapsamında yumurtalıklar uyarılır ve yumurtaların büyümesi sağlanır. Süreç düzenli kontrollerle devam ettirilmelidir. Hormon iğneleri kullanılan bu dönemde folikül takibi yapılır çünkü zamanı geldiğinde çatlatma iğnesiyle süreç devam edecektir.
Yumurtalıkların uyarılması ve yumurtanın büyümesiyle birlikte ilerleyen süreçte zamanı geldiğinde yumurtalar üzerinde çatlatma iğnesi işlemine başvurulmaktadır. Bu uygulamanın amacı yumurtaların tamamen olgunlaşmasını sağlamaktır. Tüp bebek tedavisinin devamı olan süreçte bu yumurtalar toplanarak döllenme için hazırlanacaktır. Yumurtaların toplanabilmesi için tamamen olgunlaşmaları beklenir. Çatlatma iğnesinin yapılması ve ardından yumurta toplaması için özel saatler belirlenmiştir ve bu işlemleri muhakkak belirlenen saatlerde gerçekleştirilmesi gerekmektedir. Yumurta toplama işlemi çatlatma iğnesinin hemen ardından değil, bir süre bekledikten sonra anestezi altında gerçekleşmektedir.
Tüp bebek tedavisinde yumurtaların toplanması ile birlikte erkekten sperm örneği de alınır. Sperm örneği öncesinde hastanın cinsel aktiviteyi durdurması hatta diyet gibi programlar takip etmesi istenebilir. Bunun amacı sperm miktarını ve kalitesini artırmaktır. Toplanan sperm laboratuvar ortamında incelenir ve herhangi bir problem gözlenirse laboratuvar koşullarında müdahale gerçekleşebilir. Daha sonra kaliteli sperm anne adayından alınan yumurta içine enjekte edilir. Sperm ve yumurta birbirine tutunduğunda embriyo oluşumu gerçekleşir. Bu süreçte çok sayıda embriyo oluşmaktadır ve bir sonraki adımda embriyo takibi olacaktır.
Tüp bebek tedavisinin son aşamalarından biri olan embriyo takibinde döllenen yumurtaların oluşturduğu embriyolar takip edilmektedir. Embriyolar laboratuvar ortamında anne rahmi koşulları altında saklanmaktadır ve bu süreçte takip edilebilirler. En sağlıklı olan embriyolar seçilir ve embriyo transferi gerçekleşir. Embriyo transferinde en sağlıklı olan embriyo seçilir ve anne rahmine sağlıklı bir şekilde entegre edilir. Böylece tüp bebek tedavisi sonlanmaktadır.
Detaylı bilgi almak ve randevu oluşturmak için formu doldurun, biz sizi arayalım.