Detaylı bilgi almak ve randevu oluşturmak için formu doldurun, biz sizi arayalım.
Akalazya hastalığının tam olarak hangi sebebe bağlı olarak geliştiği bilinmemektedir ve yutma güçlüğü ile belirti gösterir. Reflü hastalığı ile oldukça benzer belirtilere sahip olan hastalıkta tanı konulması uzun zaman alabilmektedir. Yemek borusunda bulunan kasların anormal şekilde çalışmasına sebep olan hastalık ve sinir hücrelerinin tahrip olması sonucunda gelişir. Sinir hücrelerinin tahrip olması sonucunda yemek borusunda normalde gıdaların mideye iletilmesini sağlayan kas kasılmaları gerçekleşmez. Bunun yanı sıra yemek borusu kasların kalınlaşma ve gevşeme gibi sorunlarda görülür.Tüketilen gıdaların kasların kasılmaması nedeni ile mideye geçiş yapmak yerine yemek borusunda birikmesi ile çeşitli belirtiler meydana gelir.
Akalazya Hastalığının Risk Faktörleri Nelerdir?
Akalazya hastalığı her yaş grubunda görülebilmek ile birlikte en sık 30-60 yaş grubu aslında rastlanmaktadır. Erkek ve kadın cinsiyette benzer oranlarda rastlanan hastalığın hangi nedene bağlı olarak geliştiği net olarak bilinmemekle birlikte otoimmün hastalıkların risk faktörü oluşturduğu düşünülmektedir.
Akalazya Hastalığının Belirtileri Nelerdir?
Akalazya hastalığı genellikle yavaş seyirle ilerleyen ve erken dönemlerde yoğun belirtilere neden olmayan bir hastalıktır. Hastaların yemek yedikten sonra göğüslerinde takılma, tıkanma, yutma güçlüğü gibi belirtiler yaşaması oldukça yaygındır. Gıdaların ağızdan geri gelmesi ve akciğere kaçması gibi nedenlere bağlı olarak enfeksiyon gelişmesine neden olabilmektedir. Ağız kokusu, göğüs ağrısı da akalazyanın sık görülen belirtileri arasındadır. Akalazya hastalığı reflüye benzer belirtiler gösterdiğinden tanı sürecinde gecikmeler yaşanabilmektedir.
Akalazya Hastalığının Tanı Süreci
Akalazya belirtileri ile uzman hekime başvuran hastalarda öncelikle çeşitli endoskopik değerlendirmeler uygulanır. Uygulanan testlerde reflü, tümör gibi bir hastalık saptanmaması halinde yemek borusu ve alt sfinkterin basınç ölçümleri yapılarak hastalığın tanısı konulabilir.
Akalazya Tedavisi
Akalazya günümüzde ileri endoskopik yöntemler kullanılarak tedavi edilebilmektedir. POEM yöntemi ile normal endoskopi uygulamasına benzer şekilde ağız içerisinden girilerek yemek borusunda yer alan deforme olan kaslar kesilir. Hasarlı olan kaslara müdahale edilerek hastanın normal düzende yemek yemesi sağlanır ve uygulama ortalama olarak 1, 1-5 saat sürer. POEM işleminden 1 gün sonra hastalar gıda tüketimine başlar ve uygulamanın 2 gün sonrasında rutin hayatına devam edebilir.
Detaylı bilgi almak ve randevu oluşturmak için formu doldurun, biz sizi arayalım.