Detaylı bilgi almak ve randevu oluşturmak için formu doldurun, biz sizi arayalım.
Sindirim sistemi göğüs kafesi ve karın içi bölgelerinde de birçok organla komşuluk yapar. Endoskopik ultrasonografi yönteminde normal şartlarda ayrı ayrı uygulanan bu 2 işlem bir arada uygulanabilir. Endoskopik ultrasonografi ile sindirim sistemi ve komşu organlar derinlemesine incelenebilir.
Endoskopik Ultrasonografi Yöntemi ile Hangi Hastalıklar Teşhis Edilebilir?
Pankreas (pankreas tümörleri, pankreas kistleri, pankreas iltihabı), karaciğer, safra kesesi ve safra yolları (safra kesesi taşı, koledok taşı, koledok tümörü) gibi hastalıklar bu yöntemle teşhis edilebilir. MR benzeri yöntemlerle teşhis edilemeyen küçük safra kesesi taşları, lenf ve böbrek üstü hastalıkları, karaciğer ve bazı damar hastalıkları da endoskopik ultrasonografi yöntemi ile teşhis edilebilir.
Pankreas tümörü, safra yolları tümörü, karaciğer tümörü durumunda biyopsi alınabilir.
Endoskopik Ultrasonografi İşlemi Nasıl Uygulanır?
Endoskopik Ultrasonografi İşlemi Öncesi
Endoskopik ultrasonografi işleminden önce uzman hekim tarafından verilen talimatlara uygun davranılması oldukça önemlidir. İşlem öncesinde ortalama olarak 6-8 saat süresince aç olunması gereklidir.
Endoskopik Ultrasonografi Uygulaması
Endoskopik ultrasonografi işlemi genellikle hafif sedasyon altında hasta uyutularak uygulanır. Uygulama süresi kişiden kişiye farklılık gösterebilmekle birlikte genellikle 15 – 20 dakika civarında sürmektedir. İşlem sırasında ufak bir boru ile ağızdan mideye ve ince bağırsağa doğru ilerlenir. Aynı anda bir ekrandan sindirim sisteminin içine ait görüntüler takip edilirken bir diğer ekrandan ultrasonografi görüntüleri takip edilir. Uygulama sırasında uzman hekim tarafından şüpheli doku tespit edilmesi halinde cihazın özel ucu yardımıyla biyopsi örneği alınabilmektedir.
Endoskopik Ultrasonografi Uygulaması Sonrası
Endoskopik ultrasonografi işleminin ardından hastalar genellikle 1-2 saat gözlem altında tutulmalarının ardından taburcu edilmektedir. Uygulama sırasında sedasyon uygulandığından hastaların yanında bir refakatçi bulunması ve işlem sonrasında bir gün istirahat etmeleri önerilir.
Endoskopik Ultrasonografi Yönteminin Sağladığı Avantajlar Nelerdir?
Endoskopik ultrasonografi yönteminin diğer yöntemlere kıyasla sağladığı en önemli avantaj hassas görüntüleme olanağıdır. Farklı görüntüleme yöntemleri ile tanımlanamayan küçük lezyonların tespiti ve yüksek duyarlılığa sahip görüntüleme ve güvenilir tedavi imkanı sağlaması bu yöntemin sık tercih edilmesini sağlar. Endoskopik ultrasonografi işlemi biyopsi alma, sinir blokajı ve pankreas kistlerinin tedavisi gibi işlemlere de olanak sağlamaktadır. Endoskopik ultrasonografi ile sindirim sisteminde görülen tüm tümörlerin evrelemesi yapılabilir.
Detaylı bilgi almak ve randevu oluşturmak için formu doldurun, biz sizi arayalım.