Detaylı bilgi almak ve randevu oluşturmak için formu doldurun, biz sizi arayalım.
Polinöropati hastalığı periferik sinir hastalıkları kategorisinde yer alan, nörolojik bir problemi içermektedir. Periferik sinirlerde deformasyon ortaya çıktığında beyin ile vücut arasındaki sinyal alışverişinin zarar görmesi durumu olarak açıklanabilir. Sinir sistemimiz beyin ile vücudun her noktası arasında sürekli bir aktivasyon sağlamaktadır. Vücudun her bölgesi ile beyin arasında sinirler, iletişim kanalı görevi görmektedir. Beynin verdiği komutların gerçekleşmesi ve vücut aktivitelerinin hayata geçebilmesi için bu sinir iletişim ağının sağlıklı kalması gerekmektedir. Ancak periferik sinir sistemi üzerinde deformasyon geldiğinde cildimizden kaslarımıza, organlarımıza ve diğer vücut dokularına iletişim sağlanamayabilir. Beyne sinyaller başarıyla iletilmediği takdirde ciddi negatif problemler ortaya çıkabilir. Polinöropatilerde hem duyusal hasar gerçekleşebilir hem de motor sinirlerde deformasyon ortaya çıkabilir. Her ikisinde de zarar oluşma olasılığı da ihtimaller arasındadır. Polinöropatiler çeşitli belirtilerle gözlemlenebilir ve takip edilebilir ancak hasar hangi sinir ağında ortaya çıktıysa belirtiler buna göre şekillenecektir. Polinöropatiler diyabet ve Guillain Barre Sendromu başta olmak üzere çok sayıda farklı nedenden gerçekleşebilir. Yaşanan problem özelinde çeşitli tedavi seçenekleriyle süreç kontrol altında tutulabilir. Polinöropatiler akut ve kronik özelliklerine göre ayrı ayrı incelenmektedir.
Akut Polinöropati hastalığı görülme sıklığı oldukça düşük bir nörolojik problemdir. Ancak ortaya çıktığı takdirde oldukça hızlı bir şekilde gerçekleşir ve bu süreçte hayat kalitesini ciddi anlamda düşürebilir. Çoğunlukla otoimmün problemler ya da enfeksiyon temelli sinir deformasyonu ile Akut Polinöropati oluşumu gerçekleşmektedir. Akut Polinöropati hastalığı tespit edildiği gibi nöroloji branşı kapsamında çeşitli tedavi seçenekleri ile iyileştirilebilir. Akut Polinöropati hastalığının altında yatan en büyük neden Guillain Barre Sendromu olarak gösterilebilir.
Polinöropati yani periferik sinir sistemi deformasyonunda anlık ortaya çıkan problemleri değil kalıcı durumları kapsamaktadır. Başta diyabet hastalığı olmak üzere böbrek hastalıkları üzerinden doğan sinir deformasyonları öncelikli nedenler arasında gösterilmektedir. Kronik Polinöropati, akut forma göre daha çok sebepten doğmuş olabilir ve bu sebepleri, altında yatan nedenlerle beraber araştırmak güçtür. Bazı durumlarda net bir neden ortaya çıkarılamayabilir ancak çeşitli tedavi yöntemleriyle süreç kontrol altına alınabilir.
Polinöropati hastalığında sinir sistemi deformasyonunda en sık karşılaşılan nedenlerden bir tanesi diyabet hastalığıdır. Diyabet hastalarında genellikle Tip2 diyabet ile mücadele eden hastalarda ortaya çıkmaktadır. İnsülin hormonunun kan glukoz dengelemesini sağlayamadığı durumlarda Polinöropati oluşumu gözlemlenmektedir.
Polinöropati oluşumunda diyabet hastalığını otoimmün hastalıklar takip etmektedir. Bu hastalıkların başında hayati sonuçlar ortaya çıkarma ihtimali olan Guillain Barre Sendromu gelmektedir. Ayrıca romatoid artrit, çölyak hastalığı, lupus, Sjogren sendromu gibi farklı otoimmün hastalıkların da Polinöropati oluşumunda etkisi olabilir.
Polinöropati oluşumunda risk faktörü oluşturan diğer problemler ise aşırı alkol tüketimi, sağlıksız ve düzensiz beslenme, Hepatit B ve C, HIV, Lyme hastalığı, Zona, Lenfoma, kemik kanseri, anomali oluşturan proteinler, böbrek ve karaciğer hastalıkları, Charcot-Marie-Tooth hastalığı gibi kalıtsal hastalıklar, travma ve yaralanmalar, toksinler, bazı ilaçlar ve hipotiroidizm problemi olarak sıralanabilir.
Polinöropati tanı uygulaması nörolojik muayene ve bilgi alışverişi ile başlamaktadır. Kişisel özelliklere dair detaylı analizin ardından Polinöropati oluşumunda etkisi olan hastalıklara dair araştırmalar gerçekleştirilir. Ayrıca MRG ve BT taraması, elektro-tanısal testlerin gerçekleştirilmesi ve ihtiyaç duyulduğu takdirde biyopsi tanı yöntemlerini kapsar.
Polinöropati tedavisinde ilaç destekli tedavi sağlanabilir. Bu ilaçların nasıl seçileceği tamamen kişinin yaşadığı Polinöropati durumunu ortaya çıkaran faktörle alakalıdır. Ayrıca transkutanöz elektriksel sinir uyarımı, plazma değişimi, immün globin tedavisi, polinöropati fizik tedavisi, ortez ve cihazlar ile gerçekleştirilen tedavi uygulamaları hasta sağlığının korunması açısından başvurulabilecek diğer yollardır. Hastalığın altında yatan nedeni ortadan kaldırmak ve Polinöropati neticesinde ortaya çıkan etkileri minimuma indirmek için şekillenen bu tedavi süreci, kişinin yaşadığı durum özelinde, her hastaya özel şekilde gerçekleştirilmelidir.
Detaylı bilgi almak ve randevu oluşturmak için formu doldurun, biz sizi arayalım.