Detaylı bilgi almak ve randevu oluşturmak için formu doldurun, biz sizi arayalım.
Bademcikler boğazın arka tarafında her iki tarafta konumlanan bezlerdir. Bademciklerin görevi vücudun enfeksiyonlarla verdiği savaşta etkili olan beyaz kan hücrelerinin üretilmesidir. Vücudun ilk kalesi olarak konumlanan bademcikler hastalıklarla savaşta çeşitli işlevlere sahiptirler ancak bademciklerin kendileri de bu mikrop, virüs ve bakterilerden etkilenebilirler. Bademciklerin kendilerinin etkilendiği durumda enfeksiyon büyür ve gelişir, böylece ağrılı yakınmalar başta olmak üzere çok sayıda negatif yakınma ortaya çıkar. Kontrol altına alınıp iyileştirilmeyen bademcik hastalıklarının insan vücuduna daha tehlikeli etkileri olabilmektedir. Tonsilit olarak isimlendirilen bademcik enfeksiyonu, bademciklerde büyüyüp geliştikten sonra vücudun farklı yerlerini de etkileyebilir. Bademcik iltihabı günümüzde oldukça yaygın bir şekilde görülmektedir ve çoğunlukla antibiyotik tedavisi ile istirahat eşliğinde tedavi edilmektedir. Ancak bazı durumlarda tehlikeli bir probleme dönüşebilirler. Yüksek ateş, yutkunma problemleri ve ağrılı yakınmaların yanı sıra boğaz bölgesinde şişlik meydana gelmektedir.
Bademcik ameliyatı, sürekli sorun çıkaran ve kalıcı negatif etkiler açığa çıkaran bademciklere uygulanan cerrahi operasyondur. Tonsillektomi olarak da isimlendirilen bademcik ameliyatı hastanın yaşadığı problemleri ortadan kaldırmak ve hayat kalitesini yeniden yükseltmek için günümüzde sıklıkla başvurulan cerrahi uygulamalardan biri haline gelmiştir. Modern tıp tekniklerindeki ilerlemeler ve tıp teknolojilerinin gelişmesi ile birlikte günümüzde çok sayıda etkili yöntem bulunmaktadır. Bu cerrahi uygulamalarla birlikte acısız, ağrısız bir şekilde, kesi yapılmadan bademcik ameliyatları gerçekleştirilmektedir. Böylece hastanın yaşayabileceği komplikasyon riski azaldığı gibi hastanın günlük yaşamına dönüş hızı da artmaktadır.
Sürekli hastalık geçiren bademcikler, zamanla işlevlerini yitirebilirler ve vücuda zararlı bir hal alabilirler. Sürekli enfeksiyon geçirilmesi lenf bezlerinin şişmesini ve enfeksiyonla savaşta vücudun çeşitli kitleler ortaya çıkarmasını sağlayabilir. Sürekli enfeksiyonlu hastalıklara sahip olmak antibiyotik tedavisinden sık sık yararlanmak anlamına gelebilir ancak sürekli tekrarlayan durumlarda antibiyotik tedavisinin de sık sık tekrarlanması aslında vücut için faydalı bir durum oluşturmaz. Yanı sıra solunum problemlerinin gelişmesi mümkündür, gece esnasında da solunum problemleri gerçekleşebilir ve horlama, uyku apnesi gibi rahatsızlıklar ortaya çıkabilir. Aynı zamanda bademciklerde kanama oluşabilir, hatta kanserli dokular meydana gelebilir.
Bademcik ameliyatı gerçekleştirilmeden önce kapsamlı bir hazırlık sürecinden geçmek gerekmektedir. Teşhis edilen bademcik problemi ve buna bağlı olarak gelişen belirtiler araştırılır ve bademcik ameliyatına hazırlık başlar. Bu aşamada hastanın düzenli olarak kullandığı ilaçlar varsa doktor kontrolünde bu ilaçların durdurulması sağlanır, aksi takdirde kanama riskini artıracak faktörler devrede olabilir. Hasta doktor arasında detaylı bir bilgi alışverişi sağlanır ve hastaya dair çok sayıda değer ölçülür, tetkik yapılır ve hasta takibe alınır.
Cerrahi süreç öncesinde doktor tarafından belirlenen süreden itibaren gıda alımını durdurmak gerekmektedir. Hasta özelinde ek tetkik uygulamalarına başvurmak gerekebilir. Cerrahi müdahalede hasta özelinde ihtiyaç duyulan anestezi ya da sedasyon uygulaması ile süreç başlar. Günümüzde gelişmiş tıp tekniklerinden biri olan Thermal Welding operasyonu ile başarılı ve düşük komplikasyona sahip bademcik ameliyatları gerçekleştirilebilmektedir. Thermal Welding yöntemi ısı enerjisi kullanarak cerrahi sürecin gerçekleşmesine olanak tanımaktadır. Üstelik kanama kontrolü sağlandığı gibi hastanın yaralanan dokularının oldukça hızlı bir şekilde iyileşmesine katkı sağlanır. Böylece cerrahi süreç hızlı, pratik ve güvenli bir şekilde tamamlanır.
Cerrahi operasyonun ardından 2 saat beklenmeli ve bu aşamadan itibaren gıda tüketimine tekrar başlanmalıdır. Ancak ilk etapta yumuşak ve kolay tüketilebilecek gıdaların tercih edilmesi gerekmektedir. Özellikle dondurma, püre ve muhallebi gibi besinler tercih edilir, ılık çorba içilebilir. Cerrahi sonrası ağrılı yakınmalar olması normaldir, birkaç gün içinde istirahatle birlikte hastada rahatlama yaşanır. İki hafta içinde de tam iyileşme sağlanır ve daha sağlıklı bir şekilde yaşam devam eder.
Detaylı bilgi almak ve randevu oluşturmak için formu doldurun, biz sizi arayalım.