Lenf kanseri (lenfoma) vücudun savunmasıyla görevli olan lenfositlerin kontrolsüz şekilde büyümesi ve çoğalması sonucunda ortaya çıkmaktadır. Lenf kanseri en sık vücudun en önemli savunma mekanizması olan lenf bezlerinde ortaya çıkmaktadır. Lenf kanseri iki grupta incelenmektedir. Hodgkin ve non-Hodgkin (Hodgkin olmayan) lenfoma türlerinden hangisi olduğunun belirlenebilmesi için bir takım özel testler uygulanmaktadır. Tedavi planlaması yapılmadan önce mutlaka lenf kanserinin türü belirlenmelidir. Lenfoma sağlık sorunu erkeklerde kadınlara kıyasla daha sık görülmektedir ve genetik faktörlerde hastalığın ortaya çıkmasında etkilidir. Epstein-Barr virüsü (EBV), HIV enfeksiyonu, EBV enfeksiyonu, HIV enfeksiyonu, Hepatit C virüsü, çölyak hastalığı, sistemik lupus gibi bazı romatolojik hastalıklar lenf kanseri riskini arttırmaktadır.
Lenf Kanseri Belirtileri
Lenfoma sağlık sorununun farklı türlerinde farklı belirtiler ortaya çıkabilmekle birlikte en sık gözlemlenen belirtiler; ağrısız şekilde büyüyen lenf bezleri, yüksek eteş, ani kilo kaybı ve yorgunluk halidir. Gece terlemeleri, öksürük, solunum problemi, göğüs ağrısı, kaşıntı ve karında şişlikte sık görülen lenfoma belirtileri arasındadır.
Lenf Kanseri Tanı ve Tedavisi
Lenf nodunda büyüme varsa diğer belirtiler de lenf kanserine işaret ediyorsa kişinin aile ve sağlık öyküsü alındıktan sonra detaylı bir fiziki muayene uygulanmaktadır. Boyun, koltuk altı, dirsek, kasık ve diz bölgesinde saptanan lenf nodu lenf kanseri işareti olarak kabul edilebilmektedir. Tanının kesinleşmesi için kan testi, akciğer filmi, biyopsi, bilgisayarlı tomografi gibi yöntemlerden faydalanılabilmektedir. Lenfoma sağlık sorununun da uygulanacak tedaviye lenfomanın tipi, hastalığın evresi, büyüme ve yayılma hızı, hastanın yaşı, hastanın genel sağlık sorunu gibi tüm faktörler incelenerek belirlenmektedir. Lenfoma tedavisinde kemoterapi, radyoterapi, biyolojik tedaviler ve kök hücre tedavisinden faydalanılabilmektedir.