Detaylı bilgi almak ve randevu oluşturmak için formu doldurun, biz sizi arayalım.
Multiple Skleroz yani halk arasında bilinen adıyla MS hastalığı, bağışıklık sisteminde doğan problemlerden kaynaklı olarak doğmaktadır. Bağışıklık sisteminde meydana gelen problemler beyin ve omurilikte plaklar oluşmasına vesile olur ve bu şekilde MS hastalığı ortaya çıkar. Ataklar halinde gelişen MS hastalığı nörolojik bir hastalık olarak dünya genelinde milyonlarca insanı etkilemiştir. Nöroloji birimi kapsamında tanı ve tedavi süreçleri gerçekleştirilen MS hastalığında düzenli takip gereklidir.
Multiple Skleroz yani MS hastalığı, santral sinir sistemini etkileyen nörolojik bir hastalık tipidir. Santral sinir sisteminde bulunan beyaz maddenin etkilendiği MS hastalığında, sinir sistemi ve vücudun diğer bölümleri ile olan iletişimi hastalıktan etkilenmektedir. Böylece MS hastalığına bağlı çok sayıda yan etki ortaya çıkar ve hayat kalitesini ciddi derecede düşüren problemler görülür.
Multiple Skleroz yani MS hastalığı geliştiğinde santral sinir sistemi üzerindeki beyaz madde yapısında plak gelişimi ortaya çıkar. Beyaz madde üzerinde gelişen bu plaklar tüm santral sinir sistemini ve vücutla olan iletişimi etkileyen deformasyonlar yaratır. MS hastalığı tahmin edilebilir bir hastalık değildir ve gerçekleşmeden önce ortaya çıkarılması çok zordur. MS hastalığı sinir sistemi temelli bir hastalık olduğu için, sinir sisteminin etkilenmesine göre kişiden kişiye farklılık gösterebilir. Bu bağlamda tedavi sürecinde de kişiden kişiye farklılık görülmektedir.
Primer Multiple Skleroz hastalığında ilerleyiş oldukça yavaştır ve ileri seviye etkiler uzun yıllar içinde ortaya çıkmaktadır.
Sekonder ilerleyen MS hastalığında ataklar ve iyileşmeler birbirini takip ederek ilerlemektedir. Sinir sistemi üzerinden gelişen fiziksel etkiler ve bilişsel problemlerde devamlı bir ilerleme söz konusudur. Ancak bazı MS hastalarında görülen etkiler zamanla azalmaya başlayabilir.
Bu tip MS hastalığında ataklarla sürecin başladığı görülmektedir. Ataklar kalıcı da olabilir ancak iyileşme de görülebilir. Hastalığın seyri hakkında net tespitler yapmak mümkün değildir. Yıllar içinde gelişen ataklar ve iyileşmelerle MS süreci devamlılık gösterir.
Ataklarla ilerleyen MS hastalığında hastalığın ilerleme hızı yüksek olmasa da oluşan problemlerde devamlılık görülmektedir.
Sinir sistemini etkileyen ve ataklar halinde gelişen MS hastalığında ilk belirtiler ataklar şeklinde ortaya çıkmaktadır. Bu ataklarda ortaya çıkan etkiler, bitkinlik, yorgunluk, vücutta anlık kontrol kayıpları, vücudun çeşitli yerlerinde uyuşukluk hissi, denge ve yürüme problemleri, depresyon gibi psikolojik etkiler, görme problemleri, baş dönmesi, konuşma problemleri, bağırsak problemleri, bilinç, bellek ve konsantrasyon problemleri olarak sıralanabilir.
Multiple Skleroz sinir sisteminde oluşturduğu etkilerle nörolojik olarak incelenmesi gereken bir hastalıktır. Dolayısıyla tedavi sürecine fiziksel muayene, nörolojik muayene ve bilgi alışverişi ile başlanmalıdır. Bu süreçte toplanan bilgiler ışığında ek tetkik uygulamalarına başvurulabilir. MS hastalığında görülen etkiler kişiden kişiye değişiklik gösterebileceği için bu kapsamda uygulanacak tetkikler de farklılık gösterilebilir. Nöroloji birimi kapsamında uygulanan tanı sürecinde ek tetkik yöntemleri olarak MR, kan testleri, beyin omurilik sıvısının incelenmesi ve elektrofizyolojik testler gösterilebilir.
Multiple Skleroz MS hastalığının oluşumu ve gelişiminde kişiden kişiye farklı etkiler görülebildiği için, tedavi sürecinde de farklı uygulamalara başvurulabilir. Bu sebeple standart bir tedavi süreci olduğu söylenemez. MS tedavisinde öncelikli tedavi uygulamaları ilaç tedavisi olarak gösterilebilir. Hastanın yaşadığı problemler ve MS rahatsızlığının boyutuna göre ilaç uygulaması ve doz ayarlaması yapılmalıdır. MS hastalığında kesin tedavi henüz bulunmamış olsa da etkilerini kontrol altına almak ve hayat kalitesini yüksek tutmaya çalışmak amaçlı tedavilere başvurulabilir. Bu şekilde direkt olarak MS’i iyileştirmeye odaklanmasa da ortaya çıkardığı problemleri kontrol altına almaya odaklanan tedaviler geliştirilebilir.
Özellikle erken dönem tanı ile birlikte ortaya çıkacak zihinsel işlev kaybı en aza indirgenebilir ve ciddi yan etki oluşturabilecek ilaçların daha az tüketilmesi sağlanabilir. MS hastalığı kapsamında uygulanan tedavi sürecine hayat tarzı değişikliklerini de entegre etmek hastanın sağlıklı yaşamının devamlılığı için çok önemlidir.
Detaylı bilgi almak ve randevu oluşturmak için formu doldurun, biz sizi arayalım.