Detaylı bilgi almak ve randevu oluşturmak için formu doldurun, biz sizi arayalım.
Total omuz protezi, omuz ekleminde geri dönüşü olmayan problemler olduğu takdirde başvurulan cerrahi bir uygulamadır. Omuz eklemi sayısız faktör üzerinden hasar görebilir ve omuz ekleminde bu hasar oluştuğu takdirde ortopedi ve travmatoloji kapsamında bazı tedavi uygulamalarına başvurulur. Tedaviye yanıt alınamadığı takdirde ileri seviye problemlerde son çare olarak total omuz protezi uygulamasına başvurmak mümkündür. Böylece işlevini tam potansiyelinde yerine getiremeyen omuz eklemi yapay bir eklemle değişir ve hastanın omuz fonksiyonlarını yeniden kazanması sağlanır.
Omuz eklemi vücudun en büyük eklemlerinden biridir ve kol hareketlerinde direkt olarak etkisi bulunmaktadır. El, el bileği, kol kas iskelet sistemi, dirsek yani tüm kol omuz eklemi ile birlikte gövdeye yani vücuda bağlanır. Kol hareketlerinin, tutuş gücünün, kaldırmanın, dokunmanın ve daha birçok kol aktivitesinin başarısı omuz ekleminin sağlıklı olmasıyla doğrudan ilişkilidir. Günlük aktivitelerimiz birçoğunda kollarımızı aktif olarak kullanmaktayız ve bu eylemlerin sağlıklı bir şekilde yerine getirilmesinde omuz eklemi oldukça etkilidir. Bu denli çok kullanılan ve fazlasıyla işleve sahip olan omuzlarda sayısız problem de gelişebilir. Bu problemler zamanla, yaşlılığın etkisiyle oluşabilecek problem olabileceği gibi ani darbelere, travmalara, kazalara ve ters hareketlere bağlı olarak da oluşabilir. Omuz ekleminin birbirine bağladığı kemikler, onu çevreleyen kas ve bağ dokuları ile işleyen bir mekanizma gibidir. Bu mekanizmanın herhangi bir noktasında ortaya çıkan problem diğer noktaları ve omuz eklemi sağlığını direkt olarak etkileyebilir.
Total omuz protezi, çeşitli problemler neticesinde omuz ekleminin işlevselliği ortadan kalktığında tercih edilen bir cerrahi prosedürdür. Omuz eklemi tam potansiyelinde çalışmadığında çeşitli işlev kayıpları yaşanacak ve hastanın hayat kalitesi düşecektir. Hareket kısıtlamaları ile birlikte hayat kalitesini yeniden yükseltmek gün geçtikçe imkansızlaşacaktır. Dolayısıyla total omuz eklemi operasyonu yapay omuz eklemi uygulaması ile hastanın yaşam kalitesini yükseltecek bir uygulamadır.
Total omuz protezi uygulamasından önce fizik tedavi ve rehabilitasyon uygulamaları, medikal tedavi ve eklem içi enjeksiyon gibi farklı tedavi uygulamalarına başvurulabilir. Ancak sonuç alınamazsa total omuz protezi tercih edilir. Özellikle omuz ekleminde ağrılı yakınmalar söz konusu ise, hareket kısıtlaması doğduysa, eklem içi deformasyon geri dönülemez bir boyuta ulaştıysa total omuz protezine başvurmak gerekir.
Total omuz protezi için gerçekleştirilen cerrahi uygulama öncesinde çoğunlukla genel anestezi tercih edilmektedir. Anestezi işleminin ardından omuz eklemi çevresinde operasyonun gerçekleştirileceği noktalar belirlenir ve kesi açılarak cerrahi süreç başlar. Elbette bu noktada detaylı tanı çalışmalarının yapılmış olması çok önemlidir. Çünkü müdahale gerçekleşirken tanı uygulamaları kapsamında elde edilen bilgiler ışığında hareket edilecektir. Bu noktada total omuz protezi için kullanılacak implantların seçimi de oldukça önemlidir.
Total omuz protezinde deformasyona uğramış kıkırdak dokusu çok sayıda problemin temeli olarak gösterilmektedir. Bu ağır deforme olmuş kıkırdak dokusu ve onu çevreleyen hasarlı dokuların tümü dışarıya alınır. Daha sonra kişi özelinde yapılan tanı uygulamaları kapsamında tespit edilerek hazırlanan özel protez parçaları yeni omuz eklemine entegre edilir. Burada kullanılan implant malzemeleri modern tıp teknikleri ve tıp teknolojilerinin ilerlemesi kapsamında özel olarak seçilmelidir. Kullanılan malzemelerin yerlerinde sağlam durabilmeleri için kemik çimentosu kullanılabilir. Amaç eklem sağlığını tekrar oluşturmak, birbiriyle güçlü bir yapı oluşturan parçalarla eklem işlevlerini sağlıklı bir şekilde yerine getirmektir. Elbette bu gerçekleşirken hastanın herhangi bir yakınma hissetmemesi ve hayat kalitesini yüksek tutacak aktivitelerin tümünü gerçekleştirebilmesi oldukça önemlidir.
Total omuz protezi operasyonun ardından doktor kontrolünde iyileşme süreci devam ettirilmelidir. Bu dönemde fizik tedavi ve rehabilitasyon çalışmaları ile tedavi süreci desteklenmelidir. Zamanla omuz ekleminin işlevleri eskisi gibi sağlıklı bir şekilde gerçekleşmeye başlayacaktır. Total omuz protezinin ömrü sağlıklı kullanıldığı takdirde 20 yıla kadar çıkabilmektedir. Total omuz protezinde herhangi bir deformasyon ortaya çıkarsa ek bir cerrahi operasyonla yenilenebilir.
Detaylı bilgi almak ve randevu oluşturmak için formu doldurun, biz sizi arayalım.