Detaylı bilgi almak ve randevu oluşturmak için formu doldurun, biz sizi arayalım.
Uyku apnesi problemi çoğunlukla horlama ile karıştırılan ancak çok daha farklı bir solunum problemidir. Uyku esnasında gerçekleşen solunum tıkanması neticesinde uyku apnesi gözlenir ve bu durum hastanın uyku kalitesini, buna bağlı olarak da hayat kalitesini ciddi şekilde düşürmektedir. Uyku apnesi problemi horlama problemine göre çok daha ciddi sonuçlar ortaya çıkarabilir çünkü uyku apnesi gerçekleştiğinde uyku esnasında solunum tamamen durmaktadır. Üstelik solunumun durduğu bu süre oldukça uzun sürebilir. Kişi solunumunun durduğunun farkında olmaz ve ani bir şekilde uyanabilir, bazı durumlarda uyanmadan tıkanıklık sürüp kendiliğinden geçer ancak arada oksijen alınmayan sürede uyku kalitesi büyük oranda düşer, bazı durumlarda çeşitli tehlikeler ortaya çıkabilir.
Uyku apnesi farklı şekillerde ortaya çıkabilir. Tıkayıcı olarak isimlendirilen uyku apnesi yani obstrüktif uyku apnesi üst solunum yolu temellidir ve sıklıkla ortaya çıkan tüp tıkayıcı uyku apnesidir. Bununla beraber santral uyku apnesi olarak nitelendirilmiş olan beynin doğru emri solunum kaslarına iletmediği uyku apnesi problemi vardır. Üçüncü tüp uyku apnesinde ise her iki durum bir arada görülebilir.
Uyku apnesi çok sayıda faktör üzerinden gerçekleşmektedir, daha sık rastlanan tıkayıcı uyku apnesinde hava yolu kanallarında yaşanan problemlerin büyük etkisi bulunmaktadır. Hava kanallarının dar olması bu noktada öncelikli problem olarak gösterilebilir ancak farklı tetikleyici faktörlerin hava kanallarını etkilediği bilinmektedir. Örneğin yüksek kilo ve obezite gibi problemlerle mücadele eden hastalarda uyku apnesi daha fazla görülmektedir. Cinsiyetin de uyku apnesinde bir etken olduğu söylenebilir çünkü uyku apnesi problemi ile karşılaşan hastalar ağırlıklı olarak erkek hastalardan oluşmaktadır.
Tüm bunlara ek olarak uyku apnesi nedenleri arasında sigara ve alkol gibi kötü alışkanlıklara sahip olmak, bazı ilaçların kullanılması, dönemsel ya da kalıcı burun tıkanıklıkları, kalın bir boyuna sahip olmak ve genetik faktörler gösterilebilir. Santral uyku apnesi yani beynin uyku esnasında solunum gerçekleştiren kaslara uygun emirleri verememesi probleminde beyin temelli rahatsızlıkların büyük etkisi bulunmaktadır. Beyinde gerçekleşen enfeksiyonlar, beyin sapı problemleri, beyin felci ve bazı ilaçlar bu noktada tetikleyici faktörler olarak sayılabilir.
Uyku apnesi belirtilerini çoğunlukla hastanın kendini hissetmemektedir. Hastanın hissettikleri daha çok gün içinde ortaya çıkan yorgunluk, sinir ve depresif ruh hali ve konsantrasyon problemleridir. Çünkü birçok uyku apnesi hastası gece uykusunda nefesinin tıkandığını hissetmemektedir. Ancak uyku kalitesinin düşmesi üzerinden ortaya çıkan bu problemler hissedilebilir. Bu noktada bu problemlerin başka durumlara yorulması ve akla uyku apnesi gibi bir problemin gelmemesi ihtimaller dahilindedir. Ancak çoğu durumda hastanın yakını uyku tıkanıklığı fark etmektedir. Bunun üzerine doktora başvuran hastalarda uyku apnesi problemi ortaya çıkarılabilir.
Uyku apnesinde ortaya çıkan diğer önemli problemler yüksek sesli horlama ve horlamanın aniden nefes tıkanıklığı ile kesilmesi, bazı özel durumlarda sık sık uyanma, boğazda kuruluk ve ağrı, uykusuzluk ve ağrılı yakınmalar gösterilebilir.
Uyku apnesi tanı yöntemleri arasında hastanın öyküsünün dinlenmesi ve bazı durumlarda hastanın partnerinin ya da aile bireylerinden birinin anlatacakları büyük önem taşımaktadır. Daha sonra uyku merkezi kapsamında uyku laboratuvarı çalışmaları yapılarak hastanın 1 gece takip edilmesi sağlanabilir. Hastaya uyku analizi tetkiki çok sayıda değerin ölçülmesiyle birlikte uygulanır ve bu şekilde tanı konulur. Ayrıca çeşitli görüntüleme yöntemlerinden yararlanmak mümkündür.
Uyku apnesi tedavisinde uyku apnesine neden olan faktörün araştırılması sağlanır ve özel bir durum söz konusu ise bu durumun ortadan kaldırılması amaçlanır. Yanı sıra hayat tarzı değişikliklerine başvurulmaktadır. Sigara ve alkol gibi kötü alışkanlıkları bırakmak, kilo vermek bunlardan bazılarıdır. Ayrıca uyku pozisyonunu doğru ayarlamak mevcut kötü yakınmaları hafifletebilir. İleri seviye problemlerde uyku apnesi cihazının kullanılması ya da cerrahi yöntemlere başvurulması mümkündür.
Detaylı bilgi almak ve randevu oluşturmak için formu doldurun, biz sizi arayalım.