Detaylı bilgi almak ve randevu oluşturmak için formu doldurun, biz sizi arayalım.
Anal fistül, kalın bağırsağın son kısmı (rektum) ile makat (anal) bölgesi cildi arasında normalde olmaması gereken tünel şeklinde bağlantıdır. Anal fistüllerin kendi kendine iyileşmesi gibi bir durum söz konusu değildir. Anal fistül mutlaka uygun şekilde tedavi edilmelidir.
Anal Fistül Nedir?
Kalın bağırsağın son kısmı (rektum) ile makat (anal) bölgesi cildi, arasındaki iltihaplı kanallardır. Anal fistüller tek bir kanal şeklinde veya birkaç kanalın dallanmasıyla oluşabilir. Fonksiyonel olarak insan yaşamında çok önemli kasların yer aldığı bölgelerde gelişen anal fistüller mutlaka uygun şekilde tedavi edilmelidir. Hastaların genellikle önemsemeyip göz ardı ettiği belirtilerin zamanla şiddeti artarak ciddi iltihaplanmalar meydana gelebilir.
Anal Fistül Risk Faktörleri Nelerdir?
Anal fistül gelişmesi riskini arttıran en önemli sebep anüs bölgesinde cilt altında yer alan bezlerin iltihaplanmasıdır. Yabancı cisimlerden kaynaklanan travmalar, akut ishal atakları, bağırsak parazitleri, kıl kurtları ve bağırsak mantarları anal fistül gelişmesi riskini arttıran başlıca faktörlerdir. Ülseratif kolit, Crohn hastalığı gibi kronik iltihabi hastalıklar ve bazı kanser türleri de anal fistül gelişmesi riskini arttırır.
Anal Fistül Belirtileri
Anal fistül en sık makat ve çevresinde ağrı, şişlik ve makatta kaşıntı, yanma ve oturmakta güçlük belirtilerine neden olmaktadır. Makatta kızarıklık, makatta dolgunluk ve kötü kokulu akıntı, iç çamaşırında kirlenme de sık görülen anal fistül belirtileridir.
Anal Fistül Tanı ve Tedavisi
Anal fistül tanısı genellikle fizik muayene ile konulur. Tedavi planını yapmadan önce, ayırıcı tanı ve fistülün yapısını daha iyi anlamak amacıyla MR görüntüleme ve kolonoskopik bakı gerekebilir. Bu detaylı incelemenin sebebi, farklı fistül tipleri olması ve her fistül tipinde uygulanacak cerrahi tekniğin farklılık göstermesidir. Anal fistül tanısı konulduğunda mutlaka uygun şekilde tedavi uygulanması gerekir. Hastalığın kendi kendine iyileşmesi mümkün değildir. Anal fistülde ana etkin tedavi yöntemi cerrahidir. Günümüzde lazer tedavileri ile de etkili sonuçlar alınabilmektedir. Anal fistülde uygulanan antibiyotik tedavisi sadece var olan iltihabın giderilmesi için destek amaçlıdır. Anal fistül uygun şekilde tedavi edilmediği sürece dallanarak yayılmaya devam edecektir. Bölgede sürekli gelişen iltihaplanma ve tahriş uzun vadede kanser gelişmesine neden olabilir.
Detaylı bilgi almak ve randevu oluşturmak için formu doldurun, biz sizi arayalım.