Detaylı bilgi almak ve randevu oluşturmak için formu doldurun, biz sizi arayalım.
Rektum Kanserinin Robotik Yöntemle Tedavisi
Kalın bağırsak kanserlerinin en sık yerleşim gösterdiği yer makata yakın kısmı olan rektumdur. Rektum kanserlerinin tedavisi kolon kanserlerinden farklılık arz etmektedir. Bunun en önemli nedenlerinden birincisi rektumun makata yakın olması, ikincisi rektumun pelvis dediğimiz dar bir anatomik bölgede yerleşim göstermesidir. Rektum kanserinin cerrahi tedavisini uygulayacak hekimin iki önemli hedefi olmalıdır. Bunlardan ilki rektumu kanserin yayılma ihtimali olan etrafındaki lenf nodlarını ile birlikte çıkarması yani geride tümör bırakmamasıdır. İkinci hedefi ise makata yakın rektumu çıkardıktan sonra hastanın bağırsağını dışarıya almadan, bağırsağı makata bağlayarak büyük abdestini normal yollarla yapabilmesidir.
Robot, insanlar tarafından önceden programlanmış spesifik görevleri yerine getiren aletlerdir. Cerrahi robot ise tamamen cerrah tarafından kontrol edilen ve uygulanacak cerrahi işlemin performansını arttırmaya yarayan tıbbi cihazdır. İlk bilgisayar destekli cerrahi alet baş, ayak ya da ses ile kontrol edilebilen laparoskopik kamera sistemleridir. Ancak robotik cerrahideki asıl ilerleme bilek kontrollü, ergonomik ve titremeyi azaltıcı el aletleri ile 3-boyutlu görüntü sağlayan kamera sistemleri sayesinde elde edilmiştir. Robot’un sahip olduğu çift başlıklı kamera teknolojisi üç boyutlu steroskopik bakış ile derinlik hissindeki farklılıklara daha kolay adapte olma imkanı tanımaktadır. Böylece video-el-göz koordinasyonu daha iyi gelişmektedir. Günümüz için robotik cerrahi laparoskopik cerrahinin gelişmesini sağlayan teknolojinin en üst noktasıdır.
Robotik teknolojinin sağladığı 3 boyutlu ve derinlik hissinde azalma sağlayan kamera sistemi, el hareketlerinin farklı eksenlerde yüksek düzeyde hareket kabiliyetlerinin olması şüphesiz rektum kanseri tedavisinde robotik cerrahiyi bir adım öne getirmektedir. Robotik cerrahinin rektum kanserleri üzerindeki hem onkolojik hem de fonksiyonel sonuçlarına baktığımızda da son derece önemli bilimsel verilere sahibiz. Rektumun yerleşim gösterdiği pelvis bölgesi hem seksüel hem de ürolojik açıdan ciddi bir sinir ağına sahiptir. Robotik yöntem ile cerrahi planların hassas bir şekilde ayrıştırılması ve yukarıdaki yapıların uygulanan cerrahi işlem sırasında zarar görmemesi sayesinde hastaların seksüel ve ürololojik fonksiyonların korunmasını sağlanmaktadır. Sonuç itibari ile rektum kanserinin robotik yöntemle cerrahi tedavisi sayesinde hasta eskiden olduğu gibi normal hayatını sürdürmesi mümkün olabilmektedir.
Detaylı bilgi almak ve randevu oluşturmak için formu doldurun, biz sizi arayalım.