Detaylı bilgi almak ve randevu oluşturmak için formu doldurun, biz sizi arayalım.
Uzun süren kabızlık veya ishal sonrasında gelişebilen anal fissür yani makat çatlağı oldukça sık görülen ve hastaların hayat kalitesini olumsuz şekilde etkileyen bir hastalıktır. Anal fissür hastalığı akut ve kronik olmak üzere iki farklı şekilde sınıflandırılır.
Anal Fissür Nedir?
Makat bölgesi sinirlerle kaplı ve oldukça hassas bir bölgedir. Uzun süren kabızlık, travma ve zorlamalar sonucunda makat bölgesinde gelişen çatlaklar anal fissür olarak adlandırılır. Anal fissür geliştiğinde yani akut dönemde iyileştirici hücreler hızla devreye girmektedir ancak genellikle dışkılama esnasında yara tekrar açılır.
Anal Fissür Risk Faktörleri Nelerdir?
Anal fissür en sık kronik kabızlığa bağlı olarak gelişir. Hemen hemen herkesin hayatının bir döneminde karşılaştığı kabızlık problemi makat çatlağı riskini arttıran başlıca faktördür. Dışkılamada yaşanan zorluklar, uzun süreli ishal, gebelik dönemi ve doğum anal fissür riskini artıran etmenler arasındadır. Ülseratif kolit ve Crohn gibi iltihabi hastalıklar ve cinsel enfeksiyonlarda hastalığın gelişme riskini arttırır.
Anal Fissür Belirtileri Nelerdir?
Anal fissürün en sık görülen belirtisi dışkılama sonrasında hissedilen keskin, cam batması tarzında ağrıdır. Makat çatlağının neden olduğu ağrının şiddeti ve süresi kişiden kişiye farklılık göstermektedir. Anal fissür makatta kanama, kaşıntı ve tahriş belirtilerine de neden olabilmektedir.
Anal Fissür Tanı ve Tedavisi
Anal fissür tanısında uzman hekim tarafından uygulanan fiziki muayene oldukça önemli bir rol oynamaktadır. Anal fissür belirtileri görülen hastalarda farklı hastalıkları elemek amacıyla kolonoskopi uygulanmasının ardından kesin tanı konmaktadır. Makat çatlağında cerrahi ve cerrahi olmayan tedavi yöntemleri mevcuttur. Öncelikli olarak hastaya bazı yaşam tarzı değişiklikleri önerilir. Anal fissür hastalarının lifli beslenmesi ve rutin aralıklarla ılık su oturma banyosu uygulaması gerekir. Yaşam tarzı değişikliklerinden sonuç alınamazsa makattaki kasları gevşeten maddeler içeren kremlerden faydalanılır. Günümüzde en sık uygulanan anal fissür tedavi yöntemlerinden biri de botoksla tedavidir. 6-8 ayda bir tekrarlanması gereken botoks enjeksiyonu, cerrahiden kaçınan veya cerrahi uygulanamayan hastalarda tercih edilebilir. Makat çatlağında en etkili sonuç veren yöntem cerrahidir. Cerrahi tedavi, anal fissür gelişmesine neden olan, makattaki iç kasın kesilerek gevşetilmesi işlemidir.
Detaylı bilgi almak ve randevu oluşturmak için formu doldurun, biz sizi arayalım.