Kısırlık (İnfertilite) Nedir?
Kısırılık çiftlerin en az 1 sene korunmasız düzenli ilişkiye girmelerine rağmen gebeliğin olmaması olarak tanımlanır. Erkek veya kadına bağlı olarak kısırlık gerçekleşebilir ve oranları hemen hemen aynıdır. Sayıca az bir hasta grubunda ise kısırlığa neden olabilecek herhangi bir sebep bulunamamaktadır.
Erkek Kısırlığının Sebepleri Nelerdir?
Erkeklerde kısırlık; hormonal problemler, genetik bozukluk veya kromozom kusurları (kistik fibrozis gibi), sperm üretimi ile ilgili sorunlar (varikosel ve benzeri rahatsızlıklar sonucu), ereksiyon veya boşalma ile ilgili zorluklar, ürogenital sistem enfeksiyonu, bağışıklık sistemi ile ilgili sorunlar, geçirilmiş ameliyatlar (vazektomi ve benzeri işlemler), kanser ve kanser tedavisi sebebiyle gerçekleşebilir.
Erkek Kısırlığının Tanısı Nasıl Konur?
Erkek kısırlığının tanısını koymak için hastanın yaşam tarzı alışkanlıkları, medikal geçmişi (kullandığı ilaçlar, geçirdiği enfeksiyonlar, testis operasyonları ve benzeri ameliyatlar, tiroid hastalığı gibi ek hastalıkları) sorgulanmalıdır.
Fizik muayenede başta testisler olmak üzere üreme organları muayene edilir. Ayrıca boy ve kilonun ölçülüp vücut kitle indeksi hesaplanır.
Tanıda belki de en önemli test sperm analiz testidir (spermiogram olarak da bilinir). Sperm analizinde anormal bulgu olduğunda test mutlaka tekrarlanır ve benzer bozukluk tekrar saptanırsa buna göre ek testler yapılır veya tedavi planlanır.
Kan testleri ve idrar analizi hastaların çoğuna yapılır. Hormon seviylerinin ölçümü yanı sıra; lipit profili ve kan şekeri başta olmak üzere diğer kan değerleri ölçülür.
Özellikle meni (semen) hacmi düşük olan hastalara ultrason yapılması önerilir.
Sperm sayısı çok düşük olan veya menide hiç sperm bulunmayan hastalara genetik taramalar yapılır. Tüp bebek uygulamaları için sağlıklı sperm eldesi için testisten biyopsi alındığında da varsa testislerle ilgili patolojiler de saptanmış olur.
Erkek Kısırlığı Nasıl Tedavi Edilir?
Erkek kısırlığının bir çok sebebi vardır ve kısırlık tabloları birbirinden büyük farklılıklar gösterebilir. Bu sebeple tedaviler de hastaya göre farklılık gösterir.
Sperm analizinde sperm sayısı düşük olmayan ancak sperm kalitesi bozuk olan hastalara genellikle yaşam tarzı değişiklikleri (kilo verme, sigarayı bırakma, beslenmenin düzenlenmesi gibi) önerilir. Ek olarak antioksidan preparatlar başlanabilir.
Hormonal bozukluğu olan hasta grubunda hormonal tedavilerle normal sperm elde edilebilinir.
Sperm değerleri düzelmeyen ve/veya daha ciddi bozuklukları olan hastalarda varikosel mevcudiyetinde varikosel ameliyatı yapılabilir.
Sperm sayısı çok düşük olan veya menide hiç spermi bulunmayan hastalara yardımcı üreme teknikleri önerilebilir. Sperm eldesi için testisten biyopsi yapılması gerekebilir. Eğer sperm kanallarındaki bir tıkanıklık sebebiyle meniye sperm çıkmıyorsa, tıkanıklığı giderici işlemler çözüm olabilmektedir.