Kondilom (Genital Siğil) Nedir?
Kondilom, HPV (Human Papilloma Virus) adı verilen bir virüsün oluşturduğu lezyona verilen addır. HPV virüsünün farklı alt tipleri bulunmaktadır ve insanda farklı lezyonlar yapabilmektedir, genital bölgede ise siğil şekilde lezyonlara sebebiyet verebilir.
Kondilom Tanısı Nasıl Konulur?
Kondilom tanısı klinik olaak muayene edilen lezyonun cerrahi olarak çıkarıldıktan sonraki patolojik imncelemesi ile konulur. Kadınlarda ise smear incelemelerinde veya hastaların kanında HPV-DNA testi ile tanı konulabilmektedir.
Kondilom Nasıl Bulaşır?
Kondilom HPV olan bir kişi ile direkt temas sonucu bulaşmaktadır. En sık olarak bu temas cinsel yolla olmaktadır.
Kondilom Olma Riski Kimlerde Daha Fazladır?
Kondilom riski genç yaşta aktif cinsel yaşamı başlayan bireylerde, birden fazla partneri olan kişilerde, bağışıklık sistemi zayıf olanlarda ve korunmadan cinsel ilişkiye girenlerde daha fazladır. Çoğunlukla 15-30 yaş arası bireylerde hastalık görülmektedir.
Kondilom Belirtileri Nelerdir?
HPV bulaşan kişide virüs uzun süre sessiz kalabilmektedir. Bazen virus herhangi bir lezyon veya hastalık yapmadan vücutta bulunur. Lezyonların ortaya çıkması ortalama 2-3 hafta ile 2 sene arası değişebilir. Kondilom denilen lezyonlar oluşmaya başladığında öncelikle deriden hafif kabarık ve koyu renkli milimetrik lezyonlar şeklinde bulgu vermektedir. Sonrasında bu lezyonlar büyüyebilmektedir. Özellikle bağışıklık sistemi baskılanmış olan bireylerde dev lezyonlar görülebilir.
Kondilom Nasıl Tedavi Edilebilir?
Kondilom tedavisi çoğunlukla cerrahi çıkarma (eksizyon) ile yapılmaktadır. Çok küçük lezyonlar ise yakılabilmektedir (koterizasyon veya kriyoterapi ile). Ayrıca tedavide lokal kremler de kullanılabilmektedir. Unutulmamalıdır ki hiçbir tedavi yöntemi tekrar nüks lezyonların çıkmasını kesin olarak engellemez. HPV virüsü vücutta bulunduğu sürece tekrar lezyon oluşma riski her daim vardır.
Kondiloma Yol Açan Virüs Kanser Yapar mı?
Kondiloma yol açan HPV, ne yazık ki kanser yapabilmektedir. HPV özellikle kadın hastalarda rahim ağzı (serviks) kanseri ile ilişkilidir. Ancak HPV’nin bir çok alt tipi bulunmaktadır ve bazı alt tipler kanser oluşumuna çok daha az sebebiyet verir (tip 6 ve tip 11 gibi). Verrü ya da kondilom oluşturan tipler genel olarak kanser oluşumu açısından daha düşük risklidir.