PARKİNSON HASTALIĞI NEDİR?
Parkinson hastalığı, beyinde dopamin adı verilen beyin hücrelerinin biribiriyle haberleşmesini sağlayan maddeyi üreten hücrelerin bozulması sonucu ortaya çıkar. Beyinde dopamini üreten hücreler hareketlerin kontrolünden, uyumundan ve akıcılığından sorumludur.
Hareketlerde yavaşlık, dinlenme halindeyken titreme, psikiyatrik rahatsızlıklarla beraber kendini belli eden hastalık, çoğunlukla 60 yaş sonrası kişilerde görülmektedir. Ancak genetik sebeplerden dolayı 40’lı yaşlarda da rastlanabilmektedir. Tedavide ilk seçenek ilaçlar olsa da bazı kişilerde ilaç tedavisi yetersiz kaldığında veya yoğun yan etkilerin gelişmesi durumunda “beyin pili” yöntemi tercih edilebilir. Derin Beyin Stimülasyonu (Beyin Pili) Nedir?
Halk arasında “Beyin Pili” olarak bilinen Derin beyin Stimülasyonu; beynin bazı özellikli bölgelerinin elektrotlar ve pil aracılığıyla uyarılarak beynin oluşturduğu sinyallerin baskılanması mantığına dayanmaktadır. Günümüzde ilaca dirençli olan veya ilaçların yan etkisi nedeniyle ilaç kullanmakta sorun yaşayan Parkinson hastalığına sahip kişilerde (titremeli felç) FDA onayıyla ve güvenle kullanılmaktadır. Derin beyin stimülasyonu ameliyatı nasıl yapılır?
Derin beyin stimülasyonu ameliyatı iki aşamada yapılmaktadır:
İlk aşamada elektrotlar beynin önceden hedeflenen bölgesine lokal anestezi ile açılan iki adet delikten gönderilmektedir. Deliklerin boyutu maksimum 50 kuruşluk madeni para boyutunda olup bu sırada hasta acı hissetmemektedir. Elektrotlar beyne özel sistemler ile yerleştirilirken beynin elektriksel aktivitesi izlenmekte (mikroelektrot kayıt) ve ardından test akımları verilerek etkinlik veya yan etki oluşup oluşmayacağı ameliyat esnasında değerlendirilmektedir ve bu sayede gerekirse düzeltme yapılabilmektedir. Bu sebeple ameliyatın ilk aşaması uyanık olarak lokal anestezi ile altında yapılmaktadır. Ardından ameliyatın ikinci aşamasına geçilmekte ve bu aşamada köprücük kemiği altına yerleştirilecek pile elektrotların bağlantısı yapılmaktadır. Parkinson hastalığı tedavisinde beyin pili ameliyatına kimler adaydır?
En az 5 yıllık hastalık geçmişi olanlar,
İlaç tedavisinin artık yetersiz olduğu durumlar
İlaç yan etkilerinin başlaması sebebiyle ilaç dozunun yükseltilemediği durumlar.