
Gebelik zehirlenmesi anne ve bebek ölümlerinin en sık görülen sebepleri arasındadır. Gebelik zehirlenmesi idrarda protein kaybıyla başlamaktadır ve normalde damar içinde bulunması gereken sıvının damar dışına çıkmasıyla devam etmektedir. Gebeliklerin ortalama %5’inde gebelik zehirlenmesi sağlık sorunu oluşmaktadır. Gebeliğin 32. Haftasından önce ortaya çıkması durumunda erken, 32. Haftadan sonra ortaya çıkması durumunda geç gebelik zehirlenmesi olarak adlandırılmaktadır. Yüksek kiloya sahip anneler, 35 yaş üstü hamilelikler ve damar hastalıklarına sahip anne adaylarında gebelik zehirlenmesi sağlık sorununa daha sık rastlanmaktadır. Erken gebelik zehirlenmesi ciddi bir durumdur. Gebelik zehirlenmesinin önceden belirlenmesi ve önlem alınması annenin ve bebeğin sağlığı açısından oldukça önemlidir.
Gebelik Zehirlenmesi Belirtileri
Gebelik zehirlenmesi sağlık sorununda en sık gözlemlenen belirtiler baş ağrısı, ellerde ve ayaklarda şişlik, ödem, görme sorunları, halsizlik ve midenin üst kısmında hissedilen ağrıdır. Nefes darlığı, düzensiz kasılmalar, bilinç değişiklikleri de gebelik zehirlenmesi belirtisi olabilmektedir. Yüksek tansiyonda en sık görülen gebelik belirtileri arasındadır. Gebelik zehirlenmesi karaciğer yırtılması, böbrek yetmezliği ve beyin kanamasına da neden olabilen ciddi bir sağlık sorunudur bu nedenle belirtileri titizlikle takip edilerek uzman hekime başvurulmalıdır.
Gebelik Zehirlenmesi Tanı ve Tedavisi
Gebelik zehirlenmesi belirtileriyle uzman hekime başvurulması halinde tam kan sayımı, enzim testleri ve çeşitli idrar tetkikleri uygulanmaktadır. Gebelik zehirlenmesi durumunda anne ve bebek için uygun şartlar sağlanarak doğumun gerçekleştirilmesi gerekmektedir. Hafif seyirli vakalarda 37. Haftaya kadar kontrollü izlem altında tutulabilirken ağır seyirli vakalarda 34. Haftada gebelik sonlandırılabilmektedir.