Haşimato bağışıklık sistemi hücrelerinin tiroid hücrelerine saldırmasıyla meydana gelen kronik bir endokrin sistem hastalığıdır. En sık görülen iltihaplı tiroid bezi hastalıklarından bir olan Haşimato hastalığında vücudun yabancı maddelere karşı ürettiği antikorlar tiroid hücrelerine saldırarak tiroid bezinin iltihaplanmasına neden olmaktadır. Tiroid bezinin işlevsiz hale gelmesine neden olan Hashimato hastalığı en sık 30-50 yaş arasında ki kadınlarda görülmektedir. Tiroid hormonu metabolizma hızını ayarlamakla görevlidir ve hastalığın erken tespit edilmesi tiroit düzeyinin belirli bir düzeyde tutulabilmesi için oldukça önemlidir. Haşimato tiroid bezinde nodül oluşumuna da neden olabilmektedir. Genetik faktörler hastalığın ortaya çıkmasında önemli rol oynamaktadır.
Haşimato (Hashimato) Hastalığı Belirtileri
Haşimato hastalığında en sık gözlemlenen belirtiler halsizlik, çabuk yorulma, saç dökülmesi, üşüme, ses kısıklığı, el ve ayaklarda ödem oluşmasıdır. İştahta artış ve kilo alımı, kabızlık, unutkanlık, adet döngüsünde bozulma ve terleme miktarında azalma da hastalığın sık görülen belirtileri arasındadır.
Haşimato (Hashimato) Hastalığı Tanı ve Tedavisi
Haşimato sağlık sorununun tanı sürecinde kan tahlili yapılarak kandaki TSH, T3 ve T4 hormon düzeyleri kontrol edilir ve ultrasonla tiroid hormonunun büyüklüğü ve yapısı kontrol edilir. Kanda anti-TPO ve anti-tiroglobulin antikor düzeylerinin yüksekliği hastalığın tanısı hakkında net bilgi verir ve hastalığın evresi hakkında bilgi sağlar. Tiroid hormon seviyesinin normal olması durumunda Haşimato için tedavi uygulanmaz hastalık kontrollü izlem altında tutulur. Hormon ve ilaç tedavileriyle tiroid hormonu kontrol altında tutulabilmektedir.