Kan plazmasının ve içinde bulunan proteinlerin, minerallerin, sıvıların, kaslara, organlara veya vücut boşluklarına kaçması sonucunda ortaya çıkan sağlık sorunudur. Kaçış sendromu genellikle vücut enfeksiyonlarla savaşırken bağışıklık sisteminin kendine saldırmasıyla oluşmaktadır. Otoimmün hastalıklar, viral hemorajik ateşler, yılan sokması ve besin zehirlenmesi gibi tıbbi sorunlar nadiren de olsa kaçış sendromuna neden olabilmektedir. Kemoterapi ilaçları tarzında ilaçlarda hastalığa sebep olabilmektedir. Kaçış Sendromu hastalığının nedeni tam olarak belirlenememiştir. Kaçış sendromu hastalığı bulaşıcı değildir.
Kaçış Sendromu Belirtileri
Kaçış sendromu sağlık sorununa sahip kişilerde genellikle burun akıntısı, grip benzeri bulgular, ishal, kusma ve uzuvlarda zayıflık, ağrı belirtileri gözlemlenmektedir. Kaçış enfeksiyonu sağlık sorununun her atağında hayati organların zarar görmesi riski mevcuttur.
Kaçış Sendromu Tanı ve Tedavisi
Kaçış sendromu sağlık sorunu oldukça nadir görülmektedir ve tanısını koymak genellikle zordur. Hastanede gözlem altında kalarak tanısı konulabilmektedir. Hastalığın tedavisinde uygulanacak yönteme hastalığın hangi aşamada olduğu belirlenerek karar verilmektedir. Kılcal damarlardan kaçak aşaması, 1 ila 3 gün sürmektedir ve yorgunluk ve burun akması gibi grip benzeri belirtilere sebep olmaktadır. Geri emilim aşamasında ilk aşamada dokulara sızan sıvı ve albümin dokulardan geriye emilmektedir. Kaçış sendromu hastalarında 5 ve 10 yıllık sağkalım oranları sırasıyla % 78 ve % 69 civarındadır.