Kalp krizi göğüste ani şekilde ağrı ve sıkışma hissiyle ortaya çıkmaktadır ve erken müdahale edilmesi büyük öneme sahiptir. Kalp damarında bulunan plakların ani şekilde yırtılması ve üzerine pıhtı oturması sonucunda kalp kası oksijensiz kalmaktadır ve kalp kası hücreleri bir süre sonra ölmeye başlar bu duruma da kalp krizi adı verilir. Kalp krizi sağlık sorununda ilk saatler çok büyük öneme sahiptir. Kalp krizinden şüphelenilmesi durumunda gecikilmeden en kısa sürede bir uzmana başvurulmalıdır. Kalp krizi riski doğuran faktörler değiştirilen ve değiştirilemeyen riskler olarak ikiye ayrılmaktadır. Değiştirilebilen riskler sigara kullanımı, diyabet, hipertansiyon ve obezitedir. Değiştirilemeyen riskler genetik faktörler, yaş ve cinsiyettir.
Kalp Krizi Belirtileri
Kalp krizi sağlık sorununun en sık görülen belirtisi göğüs bölgesinde şiddetli ağrıdır. Ağrı gelip geçici olabilir, sıkışma ve baskı olarakta görülebilmektedir. Hazımsızlık, yanma, kollarda ağrı, sırtta, omuzlarda ve boyunda ağrı ve nefes darlığı da kalp krizi belirtisi olabilmektedir. Ani ter basması, ani yorgunluk atakları, kusma, ani baş dönmesi de kalp krizi belirtisi olabilmektedir.
Kalp Krizi Tanı ve Tedavisi
Kalp krizi tanı sürecinde EKG (elektrokardiyografi) uygulanarak tanı konulabilmektedir. EKG bulgularının yeterli olmaması durumunda enzim testleri ve ekokardiyografi, anjiyografi testleri uygulanabilmektedir. Kalp krizinde erken müdahale oldukça önemlidir. Kan pıhtılaşmasını engellemek için aspirin ve göğüs ağrısını azaltmak, kan akımını iyileştirmek için Nitrogliserin kalp krizinden şüphelenilmesi halinde ilk uygulanan tedavilerdir. Kalp krizi tanısının kesinleşmesi durumunda pıhtı eritici ilaçlardan ve koroner girişimlerden faydalanılabilmektedir.