Detaylı bilgi almak ve randevu oluşturmak için formu doldurun, biz sizi arayalım.
Ortodonti dişsel ve iskeletsel anomalilerin tanısı, durdurulması ve tedavisi ile ilgilenen uzmanlık alanıdır. Tipik olarak kişinin çenesi kapalıyken azı dişleri üst üste geldiğinde ön dişleri de hizalı durmalıdır. Bununla birlikte dişlerdeki çapraşıklık yanlış hizalanmaya yol açabilir. Diş tedavisi genel olarak kişinin estetik görüntüsünü iyileştirmeye odaklansa da bazı durumlarda oral fonksiyonun da iyileştirilmesi amaçlanır. Ortodontik tedavinin erken yaşta yapılması başarılı bir sonuca ulaşılması açısından oldukça önemlidir; erken yaş gruplarında verimli ve hızlı müdahaleler mümkündür. Ancak kişi hangi yaş grubunda olursa olsun ortodonti tedavisi uygulanabilir. Ortodontik sorunlar çoğu zaman kalıtsal nedenlerle görülse de travmalar, çocukken parmak emme ya da diş kaybı gibi nedenlerle ortaya çıkabilir.
Ortodontik tedavi diş yapısının düzeltilmesini sağlayarak dişleri daha iyi bir konuma getirir. Tedavi kişinin estetik görünümü iyileştirirken aynı zamanda çiğneme gibi oral fonksiyonlarda iyileşme sağlar, temizlenmelerini kolaylaştırarark kişinin yaşam kalitesinin artmasına yardımcı olur. Bazı kişilerin ön dişleri daha öndedir ve bu kişilerde dişlerin hasar görme olasılığı da daha yüksektir. Ortodontik tedavi ile bu dişlerin hizalanması mümkündür. Ya da üst ve alt çenelerin buluşma şekli dişlerin çirkin görünmesine ve yanlış ısırmaya neden olabilir. Ortodontik tedavi ile bu sorunlar düzeltebilir. Dişler doğru hizalanmadığında bu durum çene kaslarında gerginliğe neden olarak çene ve eklem sorunlarına ya da baş ağrısına neden olabilir. Bu türk sorunların görülmemesi ve kişinin estetik açıdan iyi hissetmesi için ortodontik tedavinin geciktirilmemesi oldukça önemlidir.
Ortodontik tedavi için en iyi yaş genellikle çocukluk çağıdır. Ancak bazı durumlarda tedaviye başlanmadan önce yeterli diş sayısına ulaşılması beklenebilir. Yaş, doğru sayıda dişe sahip olmak ile kıyaslandığında daha az önem taşır. Her ne kadar ortodontik tedavi için en iyi zaman çocukluk çağı olsa yetişkinler de ortodontik tedaviden faydalanabilir.
Ortodontik tedavi sürecinde hasta ve hekimin iş birliği içinde olması başarılı bir sonuca ulaşılması açısından oldukça önemlidir. Hekim uygulamaları tek başına yeterli değildir, kişinin hekim talimatlarına uyması ve istediği periyotlarda düzenli olarak takip randevularına gitmesi önem taşır.
Takıp çıkarılabilen hareketli apareyler, şeffaf plaklar, braket ve teller, mini implantlar ya da yüz maskeleri ortodontik tedavide kullanılan yöntemlerdir. Kişinin durumu göz önünde bulundurularak en uygun tedavi planına karar verilir. Tedavi planı genel olarak dişlerin görünümünü iyileştirmeye odaklansa da çiğneme ve konuşma fonksiyonlarının iyileştirilmesini sağlar, dişleri travma ve çürümeye karşı korur. Günümüzde şeffaf plaklarla diş telini tercih etmeyen kişilerin ortodontik tedavi görmesi mümkün hale gelmiştir. Ancak her durumda başvurulabilen bir yöntem değildir. Ortodontik tedavi süresi kişinin durumuna göre değişiklik gösterse de yaklaşık iki yıldır. Bu süre boyunca sık sık takip randevuları gerçekleştirilir.
Ortodontik sorunlar çoğu zaman kalıtsal nedenlerle görülse de travmalar, çocukken parmak emme ya da diş kaybı gibi nedenlerle ortaya çıkabilir. Ortodontik tedavinin erken yaşta yapılması başarılı bir sonuca ulaşılması açısından oldukça önemlidir; erken yaş gruplarında verimli ve hızlı müdahaleler mümkündür. Ancak kişi hangi yaş grubunda olursa olsun ortodonti tedavisi uygulanabilir. Kişinin dişlerinde seyreklik, fazlalık ya da çapraşıklık varsa, gömülü dişleri bulunuyorsa, çenesi normalden ileride ya da gerideyse, gülümsediğinde dişleri çok az ya da çok fazla görünüyorsa vakit kaybetmeden doktora başvurmalıdır. Ortodontik tedavi ve düzenli bir ağız bakımı ile kişinin yaşam boyu kullanabileceği sağlıklı dişlere kavuşması mümkündür.
Detaylı bilgi almak ve randevu oluşturmak için formu doldurun, biz sizi arayalım.